Een 3D-geprinte robot die van scratch door MBO-studenten van het Nova College in Hoofddorp (en Beverwijk en Haarlem) is ontworpen en gebouwd opende vandaag de handelsdag op de beurs in Amsterdam. De studenten gingen slechts twee maanden geleden van start met dit project. Elke vrijdag op de 3D Makers Zone in Haarlem werd er vergaderd, in dit voorbeeld van hoe de samenwerking tussen bedrijven en scholen eruit zou kunnen zien.

Opdrachtgever The Leadership Exchange Amsterdam (TALX) vroeg aan de 3D Makers Zone of ze in staat zouden zijn om een 3D-geprinte robot voor hen te maken om daarmee de AEX te openen. Gezien de korte deadline, schakelde de 3D Makers Zone direct het Nova College in, met hun grote arsenaal aan technische studenten. Om de uitdaging te verhogen, kregen de MBO’ers geen budget. De 3D Makers Zone wist echter twee sponsors binnen te halen; zijzelf (er mocht onbeperkt gebruik gemaakt worden van materialen en machines in de 3D Makers Zone) en het bedrijf RS Components, bekende om haar gigantische assortiment technische onderdelen en eindproducten. RS stelde een maximumbedrag van €2.000 in waarvoor de MBO’ers onderdelen mochten bestellen.

Als kinderen in de snoepwinkel shopten de studenten zich een slag in de rondte op de e-commerceomgeving van RS Components. Uiteindelijk bleven ze nog ruim onder het budget ook. Na de nodige servo’s, spijkers, kabeltjes, accu’s, een toetsenbord, lijm, kogellagers, arduino’s en raspberries besteld te hebben bij RS, kregen de studenten van de 3D Makers Zone de benodigde filamenten en printers tot hun beschikking. Op sommige dagen werd er tot diep in de nacht doorgewerkt en na alle zweetdruppels en berekeningen mocht het resultaat er zijn. Met een welgemikte tik tegen de gong verbaasde het gezelschap de financiële wereld en opende de handelsdag van de AEX op 21 april op een bijzonder innovatieve wijze.

3Dprint Magazine interviewde Istwan Koning van sponsor RS Components: “De sponsoring van het team studenten van het Nova College bij hun project om een robotarm 3D te printen was voor RS Components een logische stap. Niet alleen verkopen wij 3D printers, filamenten en 3D software, we hebben veel toonaangevende technische opleidingsinstituten als klant, waaronder de bekendste Technische Universiteiten. Wij zien een glanzende toekomst voor 3D printing, die een drastische verandering van de economie tot gevolg zal hebben, niet in de laatste plaats voor huidige en toekomstige aan de beurs genoteerde bedrijven.”

3Dprint Magazine interviewde Tim van der Voord van ROC Nova College: “Bij de ontwikkeling van een 3D geprinte robot arm met studenten zul je wellicht niet direct denken aan MBO studenten. Toch hebben we als Nova College deze opdracht met volle enthousiasme en zonder twijfel aangenomen. We zijn ervan overtuigd dat disruptieve technologie zoals 3D-printing, Internet of Things en robotica vele beroepen drastisch zal veranderen, ook die van de MBO’er. In deze nieuwe wereld is (juist) ook plek voor de MBO geschoolde die heel goed is in het toepassen van deze nieuwe technologie. De nieuwe generatie studenten is opgegroeid in een digitale wereld, durven risico’s te nemen en zijn niet ‘bang’ voor de technologische ontwikkelingen. Op de vraag en thema van de TALX beurs of uw bedrijf over 10 jaar nog bestaat, kunnen wij enkel antwoorden: niet zonder de nieuwe generatie de juiste kansen te geven. Deze groep studenten heeft dat bewezen! We zijn trots op deze groep studenten en danken RS Components, TALX en de 3D Makers Zone voor deze gegeven kans!”

Lees het complete artikel op 3Dprint Magazine