Verenigd in de strijd tegen het plastic afval in onze rivieren dat ons milieu en onze gezondheid bedreigt, trokken zo’n 100 makers, denkers, creatieven en experts uit verschillende disciplines naar de 3D Makers Zone in de MRA voor de Plastic Free Rivers Makathon. Twintig projectgroepen die op de Design Thinking Dag bij Rijkswaterstaat in Utrecht begonnen waren hun ideeën uit te werken, kregen de kans om onbeperkt gebruik te maken van de 3D-scanners, 3D-printers, sensoren, Arduino’s, Raspberry Pi’s, servo’s, waterbassins, riviersimulaties en vele andere testopstellingen en technische onderdelen die in overvloed aanwezig zijn op het 3D Makers Zone-terrein.

Deze industriële innovatieplek, waar doorgaans bedrijven de deur plat lopen om hun onderzoek en ontwikkeling een flinke nieuwe technologie-boost te geven, gooide als mede-organisator de deuren open voor het mooie Plastic Free Rivers-initiatief. De deelnemers, uit onder andere Nederland, Engeland, Italië, Rusland, Mexico, de VS, Irak en Kameroen konden hun hart ophalen tijdens een 48 uur durende Makathon.

De vrijdag begon met een overzicht van wat er op 31 mei bij Rijkswaterstaat allemaal gedaan was. Onderstaande video laat zien hoe die dag verliep:

Daarna kregen de deelnemers hun briefing en konden ze aan de slag. Gedurende de dag waren er meerdere sessies en workshops over allerlei soorten start ups en technologieën met als doel de groepen extra handvaten te geven in het vinden van oplossingen. Eendrachtig werd er samengewerkt, maar ook in concurrentie, omdat het groepje met het beste idee een kans krijgt op een echte doorbraak naar de big time, met een pitch voor het Innovation Board. De winnaars maakten zo kans om hun idee te verkopen aan potentiële klanten en investeerders te krijgen.

Na de eerste pitches op vrijdagavond is er de hele nacht doorgewerkt om de projecten aan te scherpen, te verbeteren en tot nog betere pitches te komen.
Bekijk de video’s van dag 2 en 3 in de 3D Makers Zone:

Op zaterdag werden de winnaars bekend gemaakt. Zij gingen door naar de finale in LEF Future Center van Rijkswaterstaat op 1 juli.

Daar gaven de finalisten hun allerbeste pitches aan de Innovation Board, die na een bloedstollend overleg de uiteindelijke winnaar bekend maakte. The Great Bubble Barrier ging er met de buit vandoor en kwam als beste oplossing uit de bus om het plastic afval uit onze rivieren te krijgen. Zij krijgen een ‘pilot site’ en funding om hun solution uit te werken en uit te testen in de rivier de IJssel!

Benieuwd naar The Great Bubble Barrier en de ander winnaars? Bekijk dan de video’s hieronder.

Wil je weten hoe het inmiddels met The Great Bubble Barrier verloopt? Check dan de website!