Het Delft Hyperloop team werkt samen met 3DMZ voor de SpaceX Hyperloop Pod Competition. SpaceX, de bekende innovatieve ruimtevaartorganisatie van Tesla-oprichter Elon Musk, organiseert de Hyperloop Pod Competition om de ontwikkeling van het Hyperloopconcept in een stroomversnelling te krijgen. 

Delft Hyperloop team en Elon Musk

Verschillende teams van technische universiteiten van over de hele wereld doen met hun eigen Pod mee aan de wedstrijd dat voornamelijk om een ding draait: snelheid. Om de Pod zo licht mogelijk te maken wordt naar 3D-Printing gekeken voor verschillende onderdelen. 3D-Printing biedt de mogelijkheid om onderdelen te fabriceren van lichtgewicht stevige engineering plastics. Het zorgt er verder ook voor dat onderdelen op totaal nieuwe wijze kunnen worden ontworpen om ook op deze manier gewichtreductie te realiseren. Dat komt voornamelijk vanwege de enorme vormvrijheid die de 3D-Printtechnologie met zich meebrengt.

Samen met Delft Hyperloop print 3DMZ de ‘battery module case’ van de Pod, genaamd ATLAS 02, in een hoogwaardige kunstsof met de juiste mechanische eigenschappen om deze specifieke onderdelen zo licht mogelijk en tegelijkertijd zo sterk mogelijk te krijgen. Verder wordt er gekeken of bij verschillende onderdelen “generative design” kan worden toegepast. “Generative design” is een designproces dat door middel van algoritmes de ultieme vorm van onderdelen genereert op basis van krachtberekeningen. Vaak resulteert dit in vormen die vrijwel alleen met 3D-printing als productietechniek te realiseren zijn. Ook deze nieuwe vorm van ontwerpen zal bijdragen aan de totale gewichtsreductie van de Delft Hyperloop Pod. 

Een hyperloopcapsule kan ontzettend hard, omdat er bijna geen luchtweerstand in de vacuümbuis is. Je zou ermee in een half uurtje van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen. De benodigde infrastructuur bestaande uit capsules en buizen kunnen een oplossing zijn voor het fileprobleem en een alternatief vormen voor de luchtvaart.

Tesla-baas Elon Musk wil dat de hyperloop realiteit wordt en organiseert daarom een wedstrijd voor studententeams wereldwijd. Hij daagt ze uit met een zo goed mogelijk ontwerp te komen.