Soms lopen aannemers of renovatie architecten bij bouwprojecten tegen bijzondere problemen aan. Tijdens de renovatie van Muziekcentrum Asian in Amsterdam ontdekte aannemer KernBouw dat 23 raamdorpelstenen vervangen moesten worden. Gezien de leeftijd van het pand waren deze niet meer te vinden in de markt. En het aantal was te klein (dus te kostbaar) om te laten bakken. Daarom is samen met 3D Makers Zone een 3D-print van de ontbrekende raamdorpelsteen gemaakt.

Prototypen van kunststof en geopolymeer
Na uitgebreid overleg heeft 3DMZ twee prototypen gemaakt van kunststof en geopolymeer. Uiteindelijk is voor de geopolymeer 3D-print gekozen omdat bepaalde eigenschappen vergelijkbaar zijn met (en in sommige gevallen beter zijn dan) traditioneel beton of steen. Bovendien is dit materiaal duurzamer dan kunststof. Inmiddels zijn de 3D-geprinte karakteristieke waterslagen geschilderd en geplaatst:
>> Bekijk de video hoe KernBouw de 3D-prints plaatst.

Kansen en kostenbesparing bij renovatie
3D-printen is een techniek die meer en meer wordt toegepast bij renovaties van bijvoorbeeld monumenten. Het komt regelmatig voor dat een complexe vorm zoals bijvoorbeeld een ornament ontbreekt of beschadigd is. In een eerder project van BouwLab R&Do deed 3DMZ een praktisch experiment bij het inscannen en 3D-printen van een sierornament aan een beschermd stadsgezicht in Haarlem. Hier werd aan de hand van een case duidelijk welke kansen nieuwe technieken erfgoed kunnen bieden, zoals inscannen en 3D-printen: Lees meer.

Samenwerken met BouwLab R&Do?
Heb je een idee of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van BouwLab R&Do voor jouw project?
Neem contact op met Annette Beerepoot: +31 85 750 0433 | annette@bouwlab.com of loop eens langs voor een kop koffie!

Foto en video via KernBouw