29 april | Zoom-editie BouwLab Live! event – ‘De Houten Eeuw’

De woningmarkt staat onder grote druk, dat is geen nieuws. Voor 2030 willen we 1 miljoen betaalbare woningen bouwen. Door de impact van de coronacrisis is de verwachting dat de productie van nieuwbouw in 2020 zal dalen. De noodzaak is nog nooit zo hoog geweest om sneller, goedkoper en vooral ook slimmer te bouwen. Juist nu liggen er kansen voor de bouwsector om gebruik te maken van nieuwe technieken en materialen. Zou modulair en circulair bouwen met hout misschien dé industriële revolutie in de bouw kunnen betekenen? En hoe krijgen we dit voor elkaar?

Dit was het thema van de (dit keer virtuele) 2e editie van BouwLab Live! ‘De Houten Eeuw’ – Industrieel bouwen met hout
Het event stond al gepland voor de Corona uitbrak. Twee internationale topsprekers waren bevestigd: Dave Lomax architect bij Waugh Thistleton Architects, bekend van Tegenlicht documentaire ‘Houtbouwers’ en Kasper Guldager Jensen architect 3XN, bedenker van het Circle House Concept. Toen werden alle events verboden. Wat nu? Het BouwLab team stak de koppen op anderhalve meter afstand bij elkaar en kwam tot een virtuele Zoom-editie van BouwLab Live! Met dezelfde topsprekers én virtuele break-outsessies. Want de kracht van BouwLab is het inspireren en bij elkaar brengen van verschillende partijen om innovatie te versnellen.

Dit bleek een groot succes. Direct na aankondiging stroomden de eerste inschrijvingen binnen. In no-time zat het programma bomvol. Op 29 april om 12 uur was de virtuele aftrap van de Zoom-editie BouwLab Live! Alle deelnemers werden verwelkomd door Herman van Bolhuis oprichter BouwLab R&Do.

Prof. Thijs Asselbergs architect, geeft in de eerste plenaire sessie een introductie waarom we meer hout als basismateriaal voor constructies kunnen gebruiken. Met de Tegenlicht documentaire ‘Houtbouwers’ lijkt een versnelling te zijn gekomen hoe hout beter te integreren in de bouw. Naast de duurzame eigenschappen is hout ook een materiaal dat makkelijker off-site en machinaal kan worden verwerkt. Hout reduceert CO2, is makkelijker aan te passen aan bewoners wensen en sluit goed aan bij de noodzaak minder staal en beton te gaan gebruiken. De verwerking kan efficient en het materiaal is veelal lichter dan de meeste andere materialen die voor bouwstructuren wordt gebruikt.

Kasper Guldager Jensen “How to to implement circularity in design and production?”
Dat het bouwen van circulaire woningen niet duur hoeft te zijn, bewijst eerste keynote Kasper Guldager Jensen, 3XN/GXN Architects. Hij is de bedenker van het Circle House Concept. Een positieve business case waarbij 60 betaalbare sociale woonunits in Denemarken volgens circulaire principes worden gebouwd. “Leren door te doen” met alle schakels in de waardeketen rondom tafel.

Vervolgens werden de deelnemers die zich voor de break-outsessies hadden ingeschreven verdeeld over 10 virtuele rooms met verschillende invalshoeken rond het thema. Vier cases werden uitvoerig bediscussieerd: circulaire concepten en materialen, parametrisering en digitaliserening, de business case en ‘factory based production’. Per groep leidde een expert uit het vakgebied de discussie in goede banen.

Dave Lomax “Think Wood”
Dave Lomax van het architectenbureau Waugh Thistleton uit de documentaire ‘Houtbouwers’ laat in zijn keynote “Think Wood” de mogelijkheden zien van het nieuwe kruislaaghout (Cross Laminated Timber) als duurzaam bouwmateriaal. Het veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 op! Tevens kan geïndustrialiseerde CLT houtbouw veel sneller prefab in fabrieken worden gebouwd.

Herman Bolhuis is blij met het eerste virtuele BouwLab Live! experiment. “Inspirerende presentaties met voorbeelden en inzichten om te woningbouw te innoveren door industriële houtbouw. En veel positieve reacties van de ruim 170 deelnemers uit diverse sectoren. Kortom, ik ben zeer tevreden over het event dat we met het team in zo’n korte tijd hebben neergezet. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, learning by doing! Daarom denken we alweer na over toekomstige virtuele mogelijkheden.”

Foto credit header: photographer Daniel Shearing, project Waugh Thistleton Architects / Dalston Works