Na het succes van de ‘Klim naar het Licht’ tocht met loopbrug tussen de twee torens van de kerk komt KoepelKathedraal met een nieuwe tentoonstelling. Van 4 juli t/m 25 oktober kun je de wezens van de kathedraal bewonderen. De wandeling voert langs tientallen bijzondere beelden op 20 meter hoogte en door zes kleinere kerktorens. 3D Makers Zone heeft de schaalmodellen van de beelden, die in de crypte van de kathedraal staan, in steen 3D-geprint op een nieuwe machine. Als echt Haarlems bedrijf zijn we trots dat we aan dit fantastische project en deze expositie hebben mogen werken.

Jeroen Veger: “Het is een fantastisch pilotproject voor onze nieuwe printer die op deze wijze aan een groot publiek laat zien wat er tegenwoordig mogelijk is met 3D-printen in steen. Die kan gebruik maken van verschillende steensoorten in poedervorm. Dat poeder is een restmateriaal uit marmer- en kalksteengroeven in Italië. Dankzij deze 3D-printmethode en de unieke printer is het mogelijk om op een digitale manier echt stenen objecten laag voor laag te printen.”

De nieuwe machine heet ‘Armadillo’ afkomstig van het bedrijf Concr3de, een jong Nederlands bedrijf uit Rotterdam. De Armadillo is een van de weinige printers die in staat is om in hoog detailniveau beton in poedervorm en andere steensoorten te 3D-printen. De printer maakt gebruik van een van de vele reeds bestaande 3D-printtechnologieën, namelijk binder jetting. Hierbij word een object in een bak poeder laag voor laag via een printkop met bindmiddel aan elkaar geprint. Meestal gebeurt dit slechts in een gipstachtig materiaal.

Het unieke aan deze printer is dat er nu gebruik kan worden gemaakt van verschillende steensoorten in poedervorm. Daar zit bovendien ook nog eens een circulair tintje aan, aangezien het steenpoeder een restmateriaal is afkomstig uit marmer- en kalksteensteengroeven uit Italië. Door deze 3D-printmethode en deze nieuwe machine is het dus mogelijk om op digitale wijze stenen objecten tot leven te wekken.

3D Makers Zone/BouwLab R&Do is de eerste in Nederland die deze machine in huis heeft gehaald. Daarmee staat er in Haarlem een unieke machine; één van de eersten in Europa en de rest van de wereld. Bovendien heeft de machine (op onze aanvraag) een wat groter bouwvolume dan de reguliere Armadillo 3D-printers.

 

Veel van de kunstwerken van de Nieuwe Bavo zijn gemaakt door Joseph Cuypers (1861-1949). 3DMZ heeft de scans aangeleverd gekregen van de stenen beelden en heeft deze via verschillende software omgezet naar 3D-printbare modellen. Daarnaast heeft 3DMZ zelf een beeld van het Haarlemse “poepende mannetje” in hoge resolutie ingescand en geprint. Van verscheidene beelden zijn uiteindelijk 3D-prints gemaakt die nu te zien zijn in de crypte van de kerk tijdens deze prachtige expositie.

Plan hier je tocht naar de Wezens van de Kathedraal!