In het cemtrum van Haarlem staat sinds kort een bewegwijzeringsbord met een bijzonder stadsornament. Het is een 3D-geprinte versie van de toren van de St.-Bavokerk. De afsluitdop met toren is in samenwerking met Spaarnelanden door 3D Makers Zone gemaakt van gerecyclede petflessen. Binnenkort krijg ook de gemeente Utrecht haar eigen unieke versie met de Domtoren als ornament.

Duurzame en functionele oplossing
Het gaat in eerste instantie om een pilot. Tijdens de pilot wordt gekeken of de dop de paal goed afsluit en hoe goed de dop bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Als de pilot succesvol blijkt, kan de dop ook op andere plekken in de stad ingezet worden. Gemeente Haarlem en Spaarnelanden kijken samen hoe de openbare ruimte in Haarlem duurzamer ingericht kan worden. Sommige materialen die normaal toegepast worden, blijken een goed en duurzamer alternatief te hebben.

Wegwijzer ornament Dom toren Utrecht
by 3D Makers Zone
on Sketchfab

 

Hoofdfoto: Spaarnelanden