Faunapassages helpen dieren veilig over te steken en dragen bij aan de biodiversiteit van natuurgebieden. Maar door gebrekkig beheer en onderhoud raken deze snel disfunctioneel. Het goed borgen en organiseren van beheer vormt één van de grootste uitdagingen binnen ecologische verbindingen. Door sensoren in te zetten kun je dagelijkse activiteiten beter in beeld krijgen. Is er afname of geen beweging? Dan is het tijd om te kijken wat er aan de hand is.

Innovatief partnerschap provincie Noord-Holland, OAK consultants & 3D Makers Zone
Sinds het najaar van 2019 verkennen we samen de toepassing van sensoren in faunapassages. Het leuke aan dit project is dat er een techniek die gangbaar is in het reguliere verkeersmanagement wordt getest voor natuurbeheer. Een mooie samenwerking tussen vervoersdeskundigen en ecologen!

Er zijn al verschillende sensor mogelijkheden onderzocht. Op basis van de resultaten hebben we een testbaar sensorsysteem ontwikkeld. Doel van het project is om een werkend systeem op te zetten dat inzicht geeft in het faunaverkeer. Hiermee kan het beheer en onderhoud beter kan worden ingericht. Bovendien leveren sensoren informatie voor het verbeteren van onderzoek en monitoring naar welke verschillende diersoorten van de tunnels gebruik maakt.

Tweede veldtest met 3D-geprinte behuizing op maat
Inmiddels is de tweede veldtest gestart met een 3D-geprinte behuizing van de sensoren. Door de perfect op maat geprinte behuizing sluiten de sensoren naadloos aan op de ronde faunatunnel.

Nick Visser, 3D Makers Zone plaatst de nieuwe sensor in de faunatunnel

 

 

Mark van Heukelum, consultant Water & Natuur @OAK consultants: “Onze focus ligt nu op het maken van een werkend systeem dat breed kan worden toegepast. Als dit zover is, kunnen we dagelijkse bewegingen mooi in beeld krijgen. Dat geeft inzicht in het faunaverkeer dat elke nacht door Nederland trekt. Het project is een mooi voorbeeld hoe je nieuwe techniek in kunt zetten voor ecologie!“