Studenten Bouwkunde van Inholland Alkmaar zijn in ons BouwLab R&Do aan de slag met de restauratie van een incomplete historische geveltop. Ze gebruiken hiervoor de nieuwste digitale technieken zoals laserscanning en 3D-printen. Het gaat om een ‘halsgevel’ aan de Oostenburgerstraat in Amsterdam. Een leuke samenwerking tussen Inholland Alkmaar, gemeente Amsterdam en BouwLab R&Do!

De studenten zijn dit schooljaar van start gegaan met dit leuke project. Het idee is om ‘het stuk’, de delen ervan, digitaal in te scannen en digitaal te ‘restaureren’. Vervolgens kunnen delen, met behulp van een 3D-printer worden ‘hersteld’ zodat het fragment weer als geheel kan worden bekeken. Vooraf doen studenten historisch onderzoek en wordt nagedacht over de ethiek rondom dit project. De ontwikkelde kennis vanuit dit onderzoek biedt straks praktische oplossingen voor andere vergelijkbare projecten in de bouwsector. Ook kan de opgehaalde kennis worden gebruikt in het lesprogramma van de opleiding(en) van Inholland.

Betrokken docent Miriam Uitterhoeve noemt het een belangrijk en interessant project waar studenten kunnen ontdekken wat er allemaal bij komt kijken om een historisch onderdeel van een gebouw te restaureren. “Deze gevel zou nooit meer zichtbaar gemaakt kunnen worden zonder nieuwe scan- en printtechnieken. Nu kunnen we de gevel weer samenstellen met ontbrekende onderdelen”, legt ze uit. “Dan volgen er vragen als: van welk ‘printbaar’ materiaal kun je die onderdelen maken en welke beleving willen we zichtbaar maken? Gaat het erom dat je duidelijk ziet wat oud is en wat nieuw, of wil je het geheel als eenheid kunnen ervaren. Welk verhaal zit er achter de gevel, waar stond deze, welke functie had het gebouw, wie heeft hem ontworpen en wat was de betekenis voor de stad? En als je niet weet hoe de ontbrekende fragmenten eruitzagen, op basis van welk historisch onderzoek kun je de onderdelen dan vormgeven?”

Verder speelt ook ethiek een rol, geeft Miriam aan. Hoe authentiek zijn de fragmenten als ze eenmaal opnieuw zijn vormgegeven. “De ethiek rondom dit onderwerp is afhankelijk van technische mogelijkheden, maar ook van wat we als samenleving in deze tijd aanvaardbaar vinden.”

Inmiddels is een 3D-gescand deel van de gevel als onderdeel van het experiment 3D-geprint met de steenprinter bij BouwLab.

 

Zie artikel op site van Inholland