NS wil zoveel mogelijk circulair ondernemen en heeft Hogeschool Windesheim gevraagd om onderzoek te doen naar hergebruik van interieurpanelen uit treinen. Studenten van Windesheim hebben met succes een vormschil gebruikt om het eerste prototype dwarsligger te maken. Deze vorm is voorzien van extra glasvezelversterking en verder opgevuld met vlokken van trein-interieurdelen. 3DMZ 3D-printte diverse proefmallen waarmee de studenten de verschillende materialen als potentieel geprint malmateriaal onderzochten: PLA versterkt met olifantsgras (Miscanthus giganteus), PP met glasvezels en steen.

Eerste prototype dwarsligger van hergebruikt composiet

De studenten hebben een vormschil gebruikt om het eerste prototype dwarsligger te maken. Deze is voorzien van extra glasvezelversterking en verder gevuld met vlokken van trein-interieurdelen, aangeleverd door NS Clinical Research Centre. Met de gietmethode is de eerste dwarsligger van hergebruikt composiet gerealiseerd. De kunststofpluggen voor de spoorstaafverbinding van Alom – Railway Engineering & Supply – zijn op dezelfde wijze in het gietproces geïntegreerd als dat met een gegoten betonnen dwarsligger gebeurt. De ligger van hergebruikt composiet weegt 123 kg (een staal versterkte betonnen uitvoering weegt 283 kg).

Materiaalonderzoek & 3D-prints van mallen

Geprinte stenen proefmal

Geprinte proefmallen van PLA-olifantsgras en PP-glasvezels

Als eerste stap heeft 3DMZ in haar fieldlab een aantal testmallen van verschillende materialen 3D-geprint. Vervolgens hebben studenten met deze proefmallen de verschillende materialen onderzocht als potentieel geprint malmateriaal: PLA versterkt met olifantsgras, PP met glasvezels en steen. Deze laatste optie, een geprinte mal van steen, levert het beste perspectief voor het vervaardigen van een productiemal voor de dwarsliggers van de NS. Het resultaat hiervan is een stabiele en glad af te werken mal. Nu de keuze is gemaakt heeft 3DMZ een vormschil ingescand en hier een 3D-model van een full scale mal van ontworpen. Deze wordt vervolgens van steen 3D-geprint om de productie van dwarsliggers van hergebruikt composiet mogelijk te maken voor de NS.

> Bekijk video 3D-printen proefmallen 

“ Mooie samenwerking met de studenten van Windesheim, trots op het eindresultaat! In ons Fieldlab hebben we diverse proefmallen van verschillende materialen 3D-geprint waarmee de studenten verder hebben geëxperimenteerd. Met als uiteindelijk resultaat een full scale stenen 3D-geprinte mal voor de productie van dwarsliggers van hergebruikt composiet voor NS.” Nick Visser, 3D Makers Zone

> Bekijk via LinkedIn 3D Makers Zone de video van Windesheim over het project

Op de hoofdfoto (via Windesheim) staan studenten Thom van Riet, Yorn Rudde en Guido de Wit samen met Ilse de Vos – Van Eekeren van de NS met de eerste composiet vormschaal van een NS90 dwarsligger.