Studenten Thijs, Fabian en Teun – Nova College MyTec aan de slag bij 3DMZ

Er zijn veel mbo studenten die net als Teun, Fabian en Thijs door corona op zoek moesten naar een andere stageplek. Veel bedrijven hadden te weinig werk voor stagiairs of wilden geen extra mensen op de werkvloer. En stageplekken zijn hard nodig. De technische branche kampt met een groot personeelstekort en dit wordt de aankomende jaren alleen maar erger. Hierbij is leren, experimenteren en proeven in de praktijk onmisbaar. Daarom is bij 3DMZ extra ruimte gemaakt voor stagiairs van verschillende technische opleidingen. Er lopen in totaal 10 studenten stage in de grote loods die coronaproof is ingericht met aparte werkruimten.

Ik vind Teun en Fabian in hun aparte “bubbel” bij 3DMZ. Thijs werkt deze dag op school aan de stageopdracht. In de hoge ruimte staat een lange tafel waar de mannen 1,5 meter afstand kunnen houden. Ze werken samen aan één opdracht: het werkend krijgen van een extruder. Dit is een apparaat waarmee je met gerecycled kunststof draad kunt maken voor 3D printers. De installatie komt van een uitvinder die deze zelf in elkaar heeft gezet. De machine heeft de afgelopen 3 jaar stilgestaan en is uit elkaar gehaald om deze deels bij 3DMZ en deels op het Nova College te krijgen.

Omdat de eindejaarsstudenten allemaal een andere opleiding volgen bij Nova College MyTec, hebben ze ieder een aparte examenopdracht. De één houdt zich bezig met het reviseren van de installatie, de ander zorgt voor de juiste tekeningen. En iemand begeleidt en organiseert het werk.

Team Nova MyTec
Wie zijn deze studenten, wat leren ze van de stage en wat zijn hun toekomstplannen? Ik vraag het Teun, Fabian en Thijs.

Teun Verburg, 4e jaars student
Opleiding Service Onderhoud Elektrotechniek
Nova College Beverwijk
• Waarom deze studie?
Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik iets in de techniek zocht maar niet precies wist wat. MyTec is daarvoor een goede oplossing omdat je in het begin van de opleiding veel richtingen krijgt, waardoor je later een goede keuze kan maken.
• Wat leer je bij deze stage?
Ik leer zelfstandig keuzes maken over het project en zelfstandig te werken. Ik leer ook communiceren met verschillende partijen. Het is een leuke opdracht omdat we veel moeten onderzoeken en de extruder weer nieuw moeten maken.
• Wat wil je later gaan doen?
Als ik mijn diploma heb wil ik gaan werken in de installatie techniek. Het liefst bij gebouwen zodat ik die slimmer en duurzamer kan gaan maken.
• Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
Ik voetbal veel en breng veel tijd door met mijn vriendin, vrienden en werk.

Fabian Opdam, 4e jaars student
Opleiding Middenkader Engineering Werktuigbouwkundige
Nova College Beverwijk
• Waarom deze studie?
De opleiding MyTec sloot goed aan op mijn vorige opleiding bij het Technisch College Velsen. Omdat ik nog niet precies wist wat ik in de techniek wilde doen koos ik voor de opleiding MyTec. Bij deze opleiding krijg je eerst 3 verschillende soorten technieken zoals elektrotechniek, werktuigbouwkundige en procestechniek. In het 2de leerjaar moet je een keuze maken, dit is voor mij werktuigbouwkundige geworden.
• Wat leer je bij deze stage?
Ik leer tijdens deze opdracht om meer zelfstandig te werken en met weinig informatie een installatie te reviseren. Daarnaast leer ik ook hoe ik mensen moet begeleiden. Het leuke is als we de oude installatie straks weer werkend krijgen.
• Wat wil je later gaan doen?
Als ik mijn diploma heb wil ik gaan werken in de techniek, waar weet ik nog niet precies.
• Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
Sportieve activiteiten zoals vissen, golfen voetballen en sporten in de sportschool. Dit doe ik vaak samen met vrienden. Ook hou ik ervan om gezellig een drankje te doen met vrienden.

Thijs Langeveld, 4e jaars student
Opleiding Middenkader Engineering Elektrotechniek
Nova College Beverwijk
• Waarom deze studie?
Ik wil later iets doen in de techniek en twijfelde tussen de elektrotechniek en de werktuigbouw-kant. Tijdens deze opleiding krijg je in de eerste anderhalf jaar theorie en praktijkles in elektrotechniek, werktuigbouw en procestechniek. Na anderhalf jaar kies je, en specialiseer je je in die richting. Ik heb gekozen voor elektrotechniek, omdat ik technisch meer van het fijnere werk ben dan van het grovere werk van de werktuigbouwkant.
• Wat leer je bij deze stage?
Tijdens deze opdracht leer ik om het elektrotechnisch besturingssysteem te vernieuwen. De volgende punten voer ik uit: 1. Inventariseren van huidige installatie, 2. Plan van eisen van klant/opdrachtgever opstellen, 3. Begeleiden testen van huidige onderdelen installatie, 4. Nieuwe ontwerpen, onderdelenlijsten, bestellijst, kostenberekening en werkplanning maken, 5. Begeleiden van vernieuwen installatie en 6. Begeleiden testen en instellen vernieuwde installatie.
Het leuke vind ik dat in de opdracht veel verschillende onderdelen van elektrotechnisch werk voorbij komen, van testen tot ontwerpen tot vernieuwen van het elektrotechnisch besturingssysteem.
• Wat wil je later gaan doen?
Na deze opleiding wil ik een deeltijd AD opleiding Smart Technology, richting industriële automatisering, gaan doen op de Hogeschool van Rotterdam. Naast deze opleiding wil ik vier dagen in de week gaan werken bij een bedrijf in de machine- of installatiebouw, in een functie als elektromonteur of elektrotechnisch ontwerper.
• Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Ik ga graag een potje voetballen met mijn vrienden op het voetbalveld. Ook vind ik het leuk om een drankje te doen met mijn vrienden.

“Wij zijn heel blij met Thijs, Fabian en Teun van het Nova College. Ze zijn supergemotiveerd en blij dat ze in de loods stage kunnen lopen. Bovendien hebben we straks weer een werkende extruder!”

Kathelijn Rombaut, Onderwijscoördinator 3D Makers Zone

3DMZ
3DMZ (3D Makers Zone) is een innovatief bedrijf gespecialiseerd in industrieel 3D-printen met daaraan gerelateerde complementaire digitale technologieën. 3DMZ is gesitueerd in een oude industriële garageloods die is getransformeerd tot creatieve, technologische werkruimte waar verschillende labs zijn ingericht met een scala aan grote en kleine industriële 3D-printers, robotarmen, 3D-scanners en expo-opstellingen.
3DMZ is een unieke plek waar met organisaties, bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen versneld wordt geïnnoveerd. Ideeën en concepten komen hier direct tot leven en worden uitgewerkt tot prototypes, pilots en eindproducten. Met onze innovatieprogramma’s wordt ervaring opgedaan rondom businessmodellen die je direct kan toepassen. Helemaal van A tot Z en alles er tussenin.

Stagelopen @3DMZ
Meer weten over stages @3DMZ? Neem contact op met kr@3dmakerszone.com