Pepijn de Leeuw werkte de afgelopen maanden fulltime bij BouwLab R&Do aan zijn scriptie over de praktische haalbaarheid en doorontwikkeling van een modulair brugconcept. Een slimme, innovatieve en duurzame oplossing voor het bouwen van bruggen. Pepijn zit in het laatste jaar van zijn studie BTech, Civiele Techniek aan De Haagse Hogeschool, die hij binnen 3 jaar afrondt. Hij is blij dat er ondanks corona bij BouwLab genoeg ruimte was om samen met andere studenten fysiek op locatie stage te lopen. Want hele weken alleen op je kamer achter het scherm is niet goed voor je concentratie.

Uitgangspunt scriptie Pepijn: BouwLab project Circulaire Brug
In het afgelopen jaar is bij BouwLab R&Do een 100% circulair bruggenconcept ontwikkeld. Het is het duurzame en circulaire antwoord op de enorme opgave voor de nieuwbouw en vervanging van bruggen in Nederland. Door de flexibele dimensionering van het model kunnen verschillende soorten bruggen worden gemaakt zoals een voetgangersbrug, een fiets/voetgangersbrug en een verkeersbrug. Het basis principe van het concept is dat het materiaal het ontwerp volgt.

De brug bestaat uit diverse componenten die volledig demontabel zijn. Na demontage zijn deze elementen zonder bewerking weer toepasbaar op een nieuwe locatie. Een centraal paselement verzekert een locatie gebonden maatvoering. Het parametrische ontwerpmodel dat het configuratiemodel ondersteunt borgt constructieve toetsing, productie en hergebruik van de componenten.

Haalbaarheidsonderzoek en verbetering van parametrisch model
Pepijn heeft het bestaande bruggenconcept van BouwLab verder ontwikkeld naar een opschaalbaar model dat 3D geprint kan worden in beton of in andere circulaire materialen. Hij heeft hierbij gekeken naar de praktische haalbaarheid en de verbetering van het bestaande parametrisch model. Dit betekende veel cijfertjes, uitrekenen van formaten en afmetingen. Met als uiteindelijk resultaat een parametrisch model waarbij de afmetingen voor elke afzonderlijke brug eenvoudig in te vullen zijn. Het doel is dat het ontwerpproces hiermee aanzienlijk wordt versneld. Pepijn kreeg bij de uitvoering van zijn stage technische begeleiding van Nico Koeman van Dura Vermeer.

Eerst elementen printen, dan monteren
Wat het concept anders maakt dan de modulaire (fiets)bruggen die al op de markt zijn is dat Pepijn onderzoekt of het mogelijk is om de brug voor autoverkeer in te zetten. Ook worden de elementen eerst los geprint en daarna aan elkaar vastgemaakt. Alle principes van modulair bouwen worden toegepast zoals industrieel, flexibel en demontabel bouwen. Dit betekent dat zo’n brug op een andere plek relatief eenvoudig hergebruikt kan worden.

Studiekeuze Pepijn
Toen Pepijn wilde studeren twijfelde hij om een studie Bouwkunde te doen. Hij deed een studiecheck en daar kwam uit dat hij goed kon rekenen en ruimtelijk inzicht heeft. Hij startte een studie op de TU maar haalde net niet het eerste jaar. Koos daarna voor de studie BTech, Civiele Techniek aan De Haagse Hogeschool. Pepijn: “Het fijne aan deze studie is dat je drie verschillende richtingen op kunt. De eerste jaren ligt de focus op mechanica en statica, wat ik leuk vind om te doen. In het laatste jaar ligt de nadruk op constructie.”

Wat vond je van de stage bij BouwLab?
“3D printen was nieuw voor me” vertelt Pepijn, “het is een hele andere richting en daar moest ik goed bij nadenken. Het was erg leuk om hier in de loods te werken en ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. En niet onbelangrijk, ook de lunch is hier erg lekker!”

Weet je al wat je volgende stap wordt?
Pepijn: “Als ik straks afstudeer ga ik weer terug naar de TU voor een Master. Ik ben op een open dag geweest van een ingenieursbureau waar ik hoorde dat je met een Master binnen het bedrijf start met een ingenieurstitel. Dan heb je direct meer inspraak hoe het product eruit komt te zien en mag ik meteen meer rekenen!”

“Ik word heel blij van stagiares zoals Pepijn. Niet alleen hij leert van deze stage, wij leren allemaal van deze jonge generatie bouwers! Ik wens hem succes in zijn verdere carrière.” Rob Buren, BouwLab R&Do – stagebegeleider