Sem Rudolph deed voor 3DMZ onderzoek naar de wensen en behoeften van de doelgroep

Sem Rudolph komt met een stralend gezicht binnen, hij is – op een klein onderdeel na – geslaagd voor de opleiding Inholland Business Studies. Het afgelopen half jaar liep Sem stage bij 3D Makers Zone (3DMZ), waar hij een marktonderzoek heeft gedaan onder mkb-bedrijven. 3DMZ wil een ondersteuningspunt opzetten dat mkb helpt bij digitalisatie en nieuwe technologieën. Met een enquête onder meer dan 65 ondernemingen heeft Sem de digitalisatie, wensen en behoeften op dit gebied in kaart gebracht. Met de resultaten kan 3DMZ het aanbod van het programma beter afstemmen op de vraag.

Digital Innovation Hub
Digitalisatie en industrie 4.0 spelen een steeds belangrijkere rol bij het efficiënter functioneren en het versterken van het verdienmodel van bedrijven. Door de toenemende aandacht voor digitalisatie binnen de vaak grotere bedrijven zien overheden dat de ontwikkelingen voor het mkb te snel gaan en/of te kostbaar zijn. En dat is zonde want door achterstand in het gebruik van slimme technologieën missen deze ondernemers kansen. 3DMZ wil hier samen met de andere Smart Industry fieldlabs en regionale kennisinstellingen verandering in brengen door een Digital Innovation Hub in te richten.

Resultaten onderzoek
Sem hoopte op meer dan 100 respondenten, maar het bleek best lastig om de drukke doelgroep over te halen om de enquête in te vullen. Naast de enquête deed hij nog 5 diepte interviews met bedrijven uit de Waarderpolder. Meer dan 95% van alle ondervraagden willen graag ondersteuning bij de inzet van slimme technologieën. Respondenten geven hierbij aan dat Robotica, 3D-printing, Cybersecurity en Internet of Things het meest een rol kunnen spelen binnen het bedrijf.

Goede werksfeer @3DMZ
We vragen Sem hoe hij bij 3DMZ terecht is gekomen. “Ik kende 3DMZ al van de studie. Via mijn klasgenoot Nils Hospes hoorde ik dat er nog een plek was. Daar was ik heel blij mee! Er is hier een goede werksfeer met leuke collega’s die echt geïnteresseerd in je zijn. En er liepen 10 stagiaires van verschillende opleidingen tegelijk stage in de loods. Ik werkte hier 5 dagen in de week waardoor ik de coronaperiode goed ben doorgekomen. Want maanden niet met je vrienden op stap in de stad en niet sporten, daar wordt niemand vrolijk van”, vertelt Sem.

Wat heb je geleerd van je stageperiode
“Inhoudelijk heb ik bij 3DMZ veel geleerd over nieuwe technologieën. Ook ben ik iets vaardiger geworden in communicatie door alle zakelijke e-mails, interviews en telefonisch gesprekken met bedrijven. Bovendien heb ik beter leren analyseren en rapporteren. In de laatste week hadden we Open podium en moesten alle stagiaires hun afstudeeropdracht presenteren. Het was erg leuk en goed om van iedereen te zien waar ze mee bezig zijn geweest.”

Studiekeuze en next steps
We vroegen Sem wat hij van zijn studie vond en of hij al weet wat hij nu gaat doen? “Business Studies is een brede opleiding met leuke docenten en opdrachten. Je krijgt een grote basis, van alle aspecten krijg je wat mee. Ik heb in de 3e gekozen voor de afstudeerrichting “ondernemen”. Ik ga nu eerst een jaar werken en reizen door Azië. Ik had een bijbaan in de horeca maar zoek nu iets wat meer in lijn ligt met mijn studie. Na dit jaar ga ik misschien nog een master doen om me te verdiepen.”

“Mag ik tot slot nog iets zeggen?” vraagt Sem. “Ik wil iedereen bedanken voor de leuke tijd en goede begeleiding. Ik kom graag nog een keer langs voor een biertje op de vrijdagmiddagborrel!”

Het biertje staat koud, je bent altijd welkom Sem!