Onze klanten vragen steeds vaker om grote elementen en designobjecten 3D-geprint in gerecyclede kunststoffen. Zo hebben we afgelopen maand mee mogen werken aan de Heineken troffee van de F1 Grand Prix van Zandvoort, waarvoor wij de voet van de beker hebben geprint in 100% gerecyclede Heinekenkratjes. Maar de gemeente Zandvoort zelf zit samen met Spaarnelanden Zandvoort ook niet stil!

Op 14 september onthulden namelijk wethouder Ellen Verheij-de Haas en wethouder Raymond van Haeften van de gemeente Zandvoort de eerste 3D-geprinte plantenbak gemaakt van oude rolcontainers. Vanwege het project Duurzaam Afvalbeheer, waarbij inwoners meer afval zijn gaan scheiden, zijn er veel containers ingeleverd. Onze klant Spaarnelanden wilde de rolcontainers graag hergebruiken en werkte samen met ons om dit te bereiken. Het is voor de eerste keer dat in Nederland van gebruikt HDPE-materiaal van rolcontainers duurzaam meubilair is geprint.

Spaarnelanden, een toonaangevend onderhoudsbedrijf dat zorgt voor een prettig leefbare en goed bereikbare openbare ruimte, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wilde de oude rolcontainers graag hergebruiken. Christian Geertsma, teamleider beheer openbare ruimte bij Spaarnelanden Zandvoort zocht contact met ons op om het idee tot uitvoer te brengen. Uiteraard gingen wij enthousiast de uitdaging aan, want we 3D-printen met een grote robotarm en extruder namelijk vaker grote objecten gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Samen met Spaarnelanden besloten we het project te koppelen aan onze medewerker Jasper Dol, die toen nog stagiair bij ons was en van dit project zijn afstudeerstage heeft gemaakt.

Het golvende design representeert de duinen en de golven en is per plantenbak anders. Het parametrische ontwerp is namelijk eenvoudig via een online tool makkelijk aan te passen zodat elk ontwerp uniek is maar toch onderdeel is van een designserie. Zo kan het aantal golven, de zogenaamde ‘swirl’ of bocht die het krijgt en de diepte van de golf makkelijk worden aangepast naar de wensen van de klant.

Er is tevens een customization-tool ontwikkeld waarin het parametrische design binnen een aantal kaders kan worden aangepast naar de gewenste look en feel van de klant

Het is voor het eerst dat in Nederland zulke grote 3D-geprinte designobjecten zijn gemaakt van gerecyclede rolcontainers. Een zeer geslaagd experiment dus en een zeer geslaagde afstudeerstage van Jasper, die er terecht een 9,5 als cijfer hiervoor kreeg vanuit zijn opleiding!

Spaarnelanden is ontzettend trots op dit unieke resultaat en is inmiddels in gesprek met 3DMZ om meer ideeën voor objecten uit te werken in duurzame 3D-geprinte elementen voor in het straatbeeld gemaakt van oude rolcontainers. Wethouders Ellen Verheij-de Haas en Raymond van Haeften zijn blij met deze ontwikkeling “Het is belangrijk dat er in deze tijd wordt gekeken of we materialen kunnen hergebruiken. Dit scheelt in het gebruik van nieuwe grondstoffen en dat is beter voor het milieu.”

 

Is jouw bedrijf, gemeente of organisatie ook geinteresseerd in een groot 3D-geprint designobject gemaakt van jouw plastic afval? Neem dan contact met Jasper op van 3DMZ via Jasper@3dmz.nl