Ook qua stages gaat het bij 3DMZ gewoon door. Vanuit Nova College zijn smart stagiaires Thomas Smit, Wesley Rijke en Robin Phadungkwan gestart. Zij volgen in Haarlem de opleiding Smart ICT Engineer. Ze zijn hun tweede jaar begonnen met een stage bij 3D Makers Zone. In zes maanden tijd werken ze aan verschillende oplossingen voor de XL robotprinter (robotarm) en een andere 3D-printers. Lees welke slimme oplossingen ze hebben bedacht en uitgevoerd.

Thomas Smit: Hoe vol zit de hopper?
De XL robotprinter (robotarm) bij 3D Makers Zone kan groot volume printen van materiaal in korrelvorm. De korrels gaan in een zogenaamde ‘hopper’/trechter. Omdat deze hopper snel leegloopt en het van buitenaf moeilijk te zien is hoe vol deze hopper zit, hebben wij de opdracht gekregen om een sensor te programmeren die het filament kan meten in de trechter..

Sensor en signaalzuil
We zijn met de volgende oplossing gekomen. Met de ervaring die we in het eerste schooljaar hebben gehad (simulatie van een kruispunt), hebben we een sensor geprogrammeerd. Deze kan door de afstand te meten bepalen hoe vol te trechter zit. De kleuren op de signaalzuil geven aan hoe vol de trechter is. Groen is vol en rood is leeg. Deze data kan ook nog worden weergeven op een dashboard. Zo is het altijd duidelijk wanneer de trechter bijgevuld moet worden.

Wesley Rijke: Oplossing voor kleine trechter van de 3D-printer
Naast de large-scale 3D-printer Big Rep One heeft 3D Makers Zone ook een zelfgemaakte variant. Deze machine print met plastic korrels in plaats van een filament rol. De printer smelt de korrels om tot vloeibaar filament waarmee geprint kan worden. Deze korrels zaten tot op heden in een kleine trechter die op de printkop vast zat. De trechter was te klein voor de benodigde hoeveelheid filament en moest daarom steeds worden bijgevuld.

Een grotere trechter is echter te zwaar voor de printkop. Wij hebben hiervoor een oplossing bedacht. Een grotere trechter die niet op de printkop wordt gemonteerd, maar op de behuizing van de printer. Via een slang worden, met behulp van luchtdruk, de korrels door de slang geblazen. Zo heeft de printer genoeg filament voor de meeste prints. Ook kan hij makkelijk bijgevuld worden als dat nodig is. Een 3D-geprinte brug zorgt ervoor dat de slang, waardoor de korrels vervoerd worden naar de printkop, wordt ondersteund.

Het ontwikkelen van deze brug en hopper ging niet zonder slag of stoot. Zo was de eerste brug te zwaar en liep de eerste trechter vast.

Robin Phadungkwan: Octoprint
De afgelopen periode werkt Robin met platform OctoPrint. Hij koppelt daarmee 3D printers die we inzetten voor schoolopdrachten zodat je ze van veraf kunt besturen zonder dat er iemand aan de printer zit. Dit is handig een handige tool om het proces te kunnen monitoren.

Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt Robin een Raspberry Pi (een mini-computer met het formaat van een visitekaartje) met Octoprint software (zie afbeelding). Hij heeft er een camera bijgeplaatst om video’s van printopdrachten te maken. Verder kan er een time lapse video (Octolapse) van de printopdracht worden opgenomen op printers die verbonden zijn aan de Raspberry pi en een camera hebben. Hij werkt vanuit twee locaties aan zijn opdracht; Multi 3D Print en 3DMZ. Naast zijn stageopdracht heeft Robin ook veel van onze collega’s geholpen met andere werkzaamheden.

Robin: “OctoPrint is een web interface dat op een Raspberry pi runt om 3D printers te laten printen en die aan de Raspberry worden verbonden en om de G-code (een instructie voor de machine) te sturen of STL’s (een computerbestand dat speciaal ontworpen is voor stereolithografie) in de list te zetten.”

Stagelopen @3DMZ
Meer weten over stages @3DMZ? Neem contact op met Kathelijn Rombaut via: kathelijn@3dmz.nl

Over 3D Makers Zone
Smart Industry Fieldlab 3DMZ (3D Makers Zone) is gespecialiseerd in industrieel 3D-printen met daaraan gerelateerde complementaire digitale technologieën. 3DMZ bevindt zich in een industriële garageloods die is getransformeerd tot creatieve, technologische werkruimte waar verschillende labs zijn ingericht met een scala aan grote en kleine industriële 3D-printers, robotarmen, 3D-scanners en expo-opstellingen.

3DMZ is een unieke plek waar met organisaties, bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen versneld wordt geïnnoveerd. Ideeën en concepten komen hier direct tot leven en worden uitgewerkt tot prototypes, pilots en eindproducten. Met onze innovatieprogramma’s wordt ervaring opgedaan rondom businessmodellen die je direct kan toepassen. Helemaal van A tot Z en alles er tussenin.