De aerodynamische ventieldop
Voor het evenement tegenwindfietsen heeft 3DMZ een aerodynamische ventieldop geprint. In Zeeland vond namelijk dit jaar een bijzonder heftige editie van Het Eneco NK Tegenwindfietsen bij de Oosterscheldekering plaats. Met een volle tegenwind van maar liefst windkracht 7 of 8 trotseerden honderden deelnemers (op doodnormale fietsen zonder versnellingen en met terugtraprem) een parcours af van 8,5 kilometer.  Deze is, jawel: zónder versnelling en met terugtraprem. En dat op een tijdstip waarop het leeuwendeel van Nederland nog lekker warm onder de dekens lag. Startnummer 1 was voor niemand minder dan olympisch kampioen roeien Lisa Scheenaard.

In verband met de figuurlijke heftige tegenwind die we de afgelopen jaren hebben mogen ervaren vanwege corona, had Eneco voor deze editie een aantal Mats-elementen in het parcours aangebracht. Zo was er ‘het goed gevoel stuk’, ‘de tegenwind-mee bocht’ en de ‘1,5 meter smokkel finish’. Eigenlijk mogen er geen modificaties plaatsvinden aan de fiets. Maar om de fiets net iets meer te stroomlijnen en het minder zwaar te maken is er dit jaar de aerodynamische ventieldop. Oftewel, een aërodynamische tijdrithelm…..voor het fietswielventiel. 

3DMZ ontwierp in samenwerking met een promotiebedrijf aerodynamische ventieldoppen voor de deelnemers en 3D-printte deze in grote aantallen. “Met dat dopje heb je iets minder luchtweerstand, dat is een ventieldopje in de vorm van een windhelm”, vertelde Robert Stoekenbroek van de organisatie aan Omroep Zeeland

Maar het is natuurlijk vooral een leuke kleine gimmick met een knipoog voor de sponsor.   

Bron: NK Tegenwindfietsen

SLA Printtechniek
3DMZ heeft de ventieldoppen geprint met zogenoemde SLA 3D-printers. Bij SLA (Stereolithografie) wordt er gebruik gemaakt van een UV-laser en een vloeistofbad met daarin een UV gevoelig vloeistof polymeer. Deze vloeistof wordt door de laser laag voor laag belicht daar waar de vloeistof moet uitharden.

De doppen worden geproduceerd in gekleurd hars

Door deze 3D printers te gebruiken is de productie nauwkeuriger en was het mogelijk om een zeer gedetailleerd ventiel te printen in de vorm van een windhelm.

Drukkerij De Printfabriek zette het Eneco logo erop

Interesse in onze 3D printtechnieken?
Naast SLA heeft 3D Makers Zone nog veel meer printtechnieken. Is jouw bedrijf of organisatie ook geïnteresseerd in een 3D-geprint object? Neem dan contact op met 3DMZ via hello@3dmakerszone.com