Yari Schoorl volgt in Beverwijk de opleiding Smart ICT aan het Nova College. Zijn derde jaar sluit hij af met een stage bij 3DMZ. In vier maanden tijd werkt hij aan verschillende opdrachten, een van zijn projecten is de nieuwe extruder van Innotech Europe op de BigRep. Deze 3D printer, die in het midden van de hal bij 3DMZ staat, kon volgens Yari heel wat verbetering gebruiken. 

Yari liep tijdens het monteren van de nieuwe extruder op de BigRep tegen verschillende uitdagingen aan. Zo zat de bekabeling van de besturingskast van de Big Rep niet netjes en was deze niet genummerd, dit moest helemaal worden uitgezocht. “Ik moet alles nalopen, veel testen en stap voor stap de oplossing zoeken, het is belangrijk dat het zorgvuldig wordt aangesloten, dit zorgt ervoor dat een printer betrouwbaar is.”

Ook de temperatuur in de besturingskast liep erg hoog op, tot wel 60 graden. Yari heeft er daarom extra ventilatoren ingezet. Om ruimte te maken maken voor de ventilatoren heeft hij een gedeelte uit de besturingskast moeten slijpen. Verder heeft hij een waterkoeling op de printer gezet, deze waterkoeling zorgt ervoor dat de printkop gekoeld wordt. Hiervoor moest ook een stuk uit de wand worden geslepen. Deze heeft hij netjes afgewerkt door er een 3D geprint plaatje op te zetten. 

Door de lampjes en de print op het plaatje is het niet alleen praktisch maar is er ook nagedacht over het design.

Yari is blij met zijn afwisselende opdrachten. “Ik ben met veel verschillende werkzaamheden bezig, soms ben ik aan het programmeren, de andere dag ben ik aan het printen. Zo leer ik met verschillende apparaten, materialen en printers werken.”

Stagelopen @3DMZ
Meer weten over stages @3DMZ? Neem contact op met Kathelijn Rombaut via: kathelijn@3dmz.nl

Over 3D Makers Zone
Smart Industry Fieldlab 3DMZ (3D Makers Zone) is gespecialiseerd in industrieel 3D-printen met daaraan gerelateerde complementaire digitale technologieën. 3DMZ bevindt zich in een industriële garageloods die is getransformeerd tot creatieve, technologische werkruimte waar verschillende labs zijn ingericht met een scala aan grote en kleine industriële 3D-printers, robotarmen, 3D-scanners en expo-opstellingen.

3DMZ is een unieke plek waar met organisaties, bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen versneld wordt geïnnoveerd. Ideeën en concepten komen hier direct tot leven en worden uitgewerkt tot prototypes, pilots en eindproducten. Met onze innovatieprogramma’s wordt ervaring opgedaan rondom businessmodellen die je direct kan toepassen. Helemaal van A tot Z en alles ertussenin.