Bekisting voor BouwLab
​​Voor het circulaire paviljoen dat op dit moment wordt opgebouwd op het terrein als Circulaire BouwLab Experience heeft BouwLab zelf de bekisting 3D-geprint voor de fundering in beton! Samen met Dura Vermeer is het ontwerp van de bekisting aangepast voor 3D-printing en zijn de eerste exemplaren succesvol geprint in het nieuwe betonprint lab. 

Een bekisting bestaat normaal gesproken uit staal, kunststof of hout maar door de nieuwe ontwikkelingen van betonprinten kan de bekisting nu geheel uit beton bestaan. Doordat het 3D-geprint wordt is het model makkelijk aanpasbaar en waar er normaal gesproken veel mankracht nodig was om bekistingen te maken, is het nu mogelijk om de bekisting te printen met maar een enkele werknemer. Door 3D-printtechniek te gebruiken leg je het materiaal neer waar je het wilt hebben en maak je elke gewenste vorm. Hierdoor creëer je een reductie van materiaal en Co2 uitstoot.

Printtijd
Nog een voordeel van het 3D betonprinten is de bouwtijd. Deze bekisting had namelijk een printtijd van slechts 30 minuten. Doordat het beton niet hoeft af te koelen, zoals bij kunststof 3D printen, kan het snel laag voor laag worden opgebouwd. 

Eindresultaat van de betonprint

De bekisting zal dienen voor de fundering voor het voetstuk van de robotarm die in het circulaire overgehevelde pand zal komen te staan. Er worden er in totaal drie stuks geprint, om zo opties te bieden voor uitbreiding. De bekisting heeft een afmeting van  2,20 meter breed en 30 centimeter hoog. Bovendien is het compleet geprint in een nieuwe duurzame mortel voor betonprinting dat eventueel in zes verschillende kleuren kan worden geprint. Binnenkort zal er bijvoorbeeld ook met beton in zandkleur worden geprint. 

Ook betonprinten? 
Is jou bedrijf of organisatie geïnteresseerd in 3D betonprinten en heb je een opdracht om door ons uit te laten voeren? Neem dan contact op met ons op via chris@bouwlab.com