Modulaire brug 
De volgende fase gaat van start voor het parametrisch circulair bruggen concept. BouwLab R&Do heeft namelijk samen met haar partners binnen dit project de TSE industrie subsidie rond. Dit zal het ontwikkeltraject van de 100% modulaire en circulaire brug aanzienlijk versnellen. Tijdens dit project zullen er een aantal grote innovaties aan bod komen, zoals innovaties op het materiaal: inzet van duurzaam beton. Daarnaast zijn er binnen de samenwerking verschillende materiaal onderzoeken gestart om de juiste mix te vinden van levensduur en milieu impact voor het gebruik in modulaire brug componenten. In deze volgende fase zal er gewerkt worden aan een gedetailleerd ontwerp van de modulaire brug, het streven is om hier komende twee jaar aan te werken, waarna een pilot wordt uitgevoerd. De circulaire brug-familie is het duurzame en circulaire antwoord op de gigantische opgave voor de nieuwbouw en vervanging van bruggen in Nederland.

Refuse, reduce & re-use
Refuse, reduce & re-use zijn circulaire strategieën en staan centraal in het concept. Door gebruik te maken van parametrisch ontwerp gekoppeld aan slimme productie wordt elk brug component geoptimaliseerd naar zo min mogelijk materiaalverbruik. Modulariteit zorgt ervoor dat componenten eenvoudig kunnen worden onderhouden, vervangen en hergebruikt. In het ontwerp zijn alleen grondstoffen toegepast die intrinsiek hernieuwbaar zijn en/of als grondstof hernieuwd in het productieproces kunnen worden ingezet. 

3D geprinte componenten
Dit project van BouwLab R&Do is samen met partners Bureau Arjan Karssen, Thijs Asselbergs Architectuurcentrale, AplusV solutions, White Lioness technologies en ABT een initiatief gestart voor een parametrisch circulair bruggensysteem van 3D geprinte componenten. 

Door gebruik te maken van 3D printtechnologie kan elke brug een eigen identiteit krijgen middels mass customization. Dit betekent dat het bruggen concept op een unieke wijze IFD (industrieel flexibel design) mogelijk en schaalbaar maakt. Door flexibele dimensionering van het model kunnen verschillende soorten bruggen worden gemaakt zoals een voetgangersbrug, een fiets/voetgangersbrug en een verkeersbrug. Het basisprincipe van het concept is dat het materiaal het ontwerp volgt.

Neem voor meer informatie of deelname aan dit project contact op met Annette Beerepoot via ab@3dmakerszone.com.