De natuur als nieuwe partner in de bouw
In de Circulaire BouwLab Experience heeft de Nederlandse startup Mycelco mycelium laten groeien dat fungeert als isolatiemateriaal. Dit is voor het eerst dat de schimmel op deze wijze wordt toegepast. En bij een geslaagd experiment heeft dit grote potentie voor de bouw. Deze toepassing beïnvloedt niet alleen de milieuprestaties van het bouwwerk, maar maakt ook nog eens veel handmatig werk overbodig.

Circulair Bouwlab Experience
Het mycelium wordt in plaatvorm toegepast als dakisolatie. Deze platen worden in de proeffabriek van Mycelco gemaakt en onder de dakbedekking gemonteerd. Als aanvullend experiment is gekeken of het mycelium ook ter plekke kan groeien. Voordelen hiervan zijn dat het materiaal niet op maat hoeft worden gemaakt en ook op moeilijk bereikbare plekken groeit (bijvoorbeeld rondom leidingen). Daarnaast kan het materiaal bij eventuele demontage makkelijk verwijderd worden omdat het zich nauwelijks hecht aan de oppervlakte. En natuurlijk, 100% biologische isolatie. 

In het lab is een deel van de vloer voorzien van de innovatieve isolatielaag. Het mycelium is ter plekke gestort en na 5 dagen gegroeid tot een vaste laag van 12 cm isolatie. Zowel tijdens het groeiproces van deze schimmel als daarna worden constant gemeten wat de temperatuur en vochtpercentage is. Dit biedt inzicht in de isolatie waarde van het materiaal.

 

Mycelium: wonderlijk bouwmateriaal
Voor wie de spectaculaire documentaire Fantastic Funghi gezien heeft hoeven we niet meer uit te leggen wat mycelium is en wat je er allemaal mee kan. Maar voor degene die zich nog niet heeft laten overrompelen door deze Netflix hit leggen we het even kort en bondig uit. Mycelium is technisch gezien een schimmel – nog eenvoudiger gezegd: een soort zwammen draden van paddenstoelen. Mycelium is namelijk het ondergrondse netwerk van de zwamvlok van de vrucht die wij paddenstoel noemen. Het is een levend organisme dat bestaat uit een ondergronds netwerk van draden dat kilometers ver kan groeien. Specifieke eigenschappen van bepaald mycelium gebruikt Mycelco bij haar toepassingen. Mycelium kan namelijk bepaalde enzymen en zuren uitscheiden waarmee vervuiling zoals bijvoorbeeld olie, bestrijdingsmiddelen, zware metalen, schadelijke bacteriën zoals de cholerabacterie opgeruimd kunnen worden.

Mycelco heeft hiervoor de juiste zwam of mix van zwammen en houdt zich daarnaast ook bezig met de doorontwikkeling van bepaalde zwammen waardoor de inzet ervan steeds efficiënter en effectiever wordt. 

Roland van Driel van Mycelco naast het Mycelium

Door deze schimmel in specifieke structuren te laten groeien vormt het een zeer sterk bouwmateriaal dat cement, hout, plastic en mogelijk zelfs metaal in bepaalde situaties zou kunnen vervangen. Dit biomateriaal is, mits de schimmel goed is afgedood, zeer goed inzetbaar voor woningbouw.

De schimmel fungeert als een soort lijm, want in het groeiproces verbindt de schimmel alle losse deeltjes aan elkaar waardoor er een vast materiaal ontstaat. Daarnaast brengt de schimmel bepaalde gewenste eigenschappen met zich mee. Het is sterk, beloopbaar, waterwerend, vlamwerend en uiteraard volledig biologisch en uiteindelijk dus ook volledig composteerbaar.

Naast de vele veiligheids voordelen biedt het materiaal ook mogelijkheden voor afvalverwerking. Het product groeit namelijk op basis van organisch materiaal, dat in de vorm van bijvoorbeeld restafval uit de landbouw aangeleverd kan worden. Voor de aanmaak van mycelium zijn dus geen nieuwe stoffen nodig. Sterker nog, het geeft ons afval een positieve functie.

Informatie
Meer weten over Mycelco en de toepassing? Of geïnteresseerd in andere experimenten die binnen de Circulair Bouwlab Experience worden uitgevoerd? Kom langs bij Bouwlab R&Do in Haarlem