Met het opzetten van een netwerk van European Digital Innovation Hubs wil de Europese Commissie naar brede regionale ondersteuning voor het versnellen van digitalisering. 

Waar bedrijven in het buitenland enorm groeien in automatisering en digitalisering, is dit voor de Nederlandse Midden- en Kleine bedrijven (MKB) lastiger. Met de European Digital Innovation Hubs richt de Europese Commissie een netwerk op dat zich richt op de versnelling van digitalisering in het bedrijfsleven. De European Digital Innovation Hub wordt daarbij het aanspreekpunt voor ondernemers met vragen op het gebied van digitalisering, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI/ML), data delen, robotisering, predictive maintenance en 3D-printen. Alle European Digital Innovation Hubs bieden daarbij ondersteuning op verschillende manieren. Denk aan experimenteren met verschillende digitale (maak)technieken en de implementatie ervan. Of bij het aanleren van nieuwe digitale skills aan je werknemers. Ook de zoektocht naar nieuwe vormen van financiering behoort tot de ondersteuningsmogelijkheden.

Het proces begint met een het inspireren zoals met verschillende innovation dinners en evenementen. Daarna volgt een digitale volwassenheidsanalyse van het bedrijf. Waar staat het bedrijf op dit vlak? Welke stappen kunnen er gezet worden? En wat is hiervoor nodig? Het doel is om impact te creëren bij het MKB. 3DMZ en BouwLab R&Do zullen de bedrijven daadwerkelijk opweg helpen om deze digitale technische mogelijkheden te implementeren. Digitalisering en automatisering zal uiteindelijk leiden tot verlichting van de werkdruk waardoor je bijvoorbeeld met minder mensen meer kunt uitvoeren. Het kan tevens zeer goed helpen om te transformeren in een productievere bedrijfsvoering met steeds meer mogelijkheden tot verduurzaming. 

Op 1 oktober 2022 gaat de EDIH Noordwest Nederland definitief van start. De komende periode zal 3DMZ en BouwLab de ‘building blocks’ opzetten om de impact voor het MKB te realiseren.

Ben jij als bedrijf geïnteresseerd hoe de tools en mogelijkheden van de EDIH jouw organisatie kan verder helpen bij de digitale transformatie? Of ken je nog mensen die 3DMZ of BouwLab zouden kunnen ondersteunen bij het verder vormgeven van de EDIH? Neem dan contact op met Wilfred van Beuningen via wilfred@3dmz.nl