Nieuwe robot in het living lab
Er is hard gewerkt in het circulaire pand van BouwLab dat dienst zal doen als een nieuw Living Lab. Zo zijn de afgelopen weken de wanden en het dak dicht gemaakt. Het pand gaat daarom een nieuwe fase in. De nieuwe industriële 3D-printer bestaande uit een industriële robot met prinsplatform is ook deels geïnstalleerd. Ook de eerste tests zijn ermee uitgevoerd. 

Deze 3D-print robot beschikt over een vaststaande printkop met daarbij een bewegend printbed dat gemonteerd zit aan de kop van de robot. Het bewegende printbed, het plateau waarop het materiaal geprint wordt, kan in verschillende hoeken worden geroteerd. Met deze extra as kan deze printopstelling vanaf verschillende kanten een design te printen. Kortom extra printcapaciteit voor objecten in groot formaat met unieke mogelijkheden voor 3D Makers Zone en BouwLab.

Richting een autonoom productie systeem
Een ander voordeel van dit bewegende printbed is dat het geprinte object kan worden nabewerkt zonder dat het van het printbed gehaald hoeft te worden. De robotarm brengt het printbed naar het volgende station met de CNC-Machine waar het object vrijwel direct kan worden schoongefreest. Een CNC-frees (Computer Numerically Controlled) is een andere vorm van digitale productie die in tegenstelling tot 3D-printing substractief is. Oftewel, het haalt laag voor laag materiaal weg in plaats van dat het laag voor laag materiaal toevoegd zoals een 3D-printer dat doet. Dit extra station met een frees kan dus naderhand het geprinte object schoonfrezen en daarnaast extra functionaliteit toevoegen aan het product. Dat het printen en frezen in één opstelling gebeurt zorgt voor een snellere productie, minder handelingen en uiteindelijk voor een autonoom productie systeem.

Wil jij weten wat 3D-printen kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem contact op met Peter van den Bosch via peter@3dmz.nl.