We hebben weer een mooie case in ons portfolio in het kader van digitale renovatie door middel van 3D-scanning, 3D-design en 3D-printing in steen.

Een beeld op de gevel van het Tropenmuseum in Amsterdam miste al decennia lang een hand. Lang stond het beeld er geamputeerd bij, maar onlangs is het beeld gerepareerd met een stenen 3D-geprinte prothese die vrijwel niet van echt te onderscheiden is. Voor Rupert Restauratie werd het huidige beeld zonder arm ingescand. Op basis van dit 3D-model werd in verschillende 3D-sculpting programma’s door een van onze ontwerpers een perfect passende prothese ontworpen. In 3D-tekensoftware werd de hand, die een rol papier vast houdt, exact nagemaakt. Dit gebeurde op basis van slechts enkele zeer oude foto’s waarin het beeld deze originele hand nog had. Het afgebrokkelde stuk arm van de scan werd als negatief in het nieuwe model van de hand aangebracht zodat deze perfect zou passen. 

Het uiteindelijke 3D-model werd bij ons 3D-geprint in steen op onze steenprinter die gebruik maakt van gerecyclede steenpoeders. De 3d-geprinte nieuwe hand werd zelf naderhand nog onder handen genomen. Want de nieuw te plaatsen hand dient uiteraard er zo echt mogelijk uit te zien. Hierom bewerkte de experts van Rupert Restauratie het met pigmenten en andere behandelingen om zo dicht mogelijk bij het origineel te komen qua esthetiek.

Het resultaat mag er zijn, want het beeld pronkt weer in volle glorie bovenop de gevel van het museum!

Heb jij ook interesse in een 3D-geprint ontwerp in steen of in een ander materiaal? Neem contact op voor de mogelijkheden met Peter van den Bosch via peter@3dmz.nl.