De Pilot Cells van 3D Makers Zone (3DMZ) zijn de kraamkamers van de maakindustrie. Technische opstellingen waarin we nieuwe ideeën test – van onszelf, of van een samenwerkingspartner. Is het technisch haalbaar? Is het financieel interessant? Is het eindproduct van de gewenste kwaliteit? Robotics Engineer Levi Kieft beantwoordt al deze vragen het liefst met ‘ja’. Dagelijks zoekt hij naar inventieve oplossingen.

Aan welke pilot cell werk je nu?
Een multitasking robot die zowel kan printen als frezen. Een deel doen we in samenwerking met een partner, een deel om onze eigen kennis en vaardigheid te vergroten. Samen met mijn collega Max van Honschoten heb ik bijna de hele robot uitgewerkt. Van concept tot realisatie. Ik ken de opstelling van binnen en van buiten en weet van elk kabeltje waar die naartoe gaat. Met 15 motoren die we vanuit 1 systeem aansturen, is het een enorm complexe opstelling.”

Hoe lang duurt zo’n proces?
“Dat ligt aan de technische uitdaging. De ontwikkeling van bijvoorbeeld onze printrobot voor het printen van biocirculair materiaal duurt ongeveer een halfjaar. De meeste tijd gaat zitten in het vinden of creëren van een goede extruder – het apparaat dat het ruwe materiaal naar de printkop transporteert. De onderliggende hard- en software kennen we al. De ontwikkeling van de multitasking robot duurt veel langer, omdat vrijwel alles nieuw is. We werken op een nieuw printbed, moeten nieuwe technieken leren voor het frezen. En vaak lang wachten op onderdelen.”

Waar ligt voor jou de uitdaging?
“Het hele proces is een opeenvolging van uitdagingen: van het bedenken en ontwikkelen tot de realisatie, het testen en het optimaliseren. Onderweg loop je gegarandeerd tegen dingen aan, want je probeert iets dat nog nooit is gedaan. Wij kunnen nergens een tutorial volgen. Het mooiste vind ik om alles te zien samenkomen. Dat je start met de wens om te kunnen printen en frezen in 1 systeem en dat je nu 2 robots dat daadwerkelijk ziet doen. Ik ben echt trots op wat we hebben neergezet.”

Wat betekenen de Pilot Cells van 3D Makers Zone voor de maaksector?
“Ze zijn voor maakbedrijven een laagdrempelige manier om te testen of ze met een nieuwe technologie veelgebruikte producten goedkoper, sneller, beter of duurzamer kunnen produceren. De ontwikkelingen gaan heel snel. Bedrijven hebben vaak niet de kennis of machines in huis om te experimenteren. In het MKB speelt ook het budget een rol. Wij hebben meerdere technische opstellingen staan om ideeën te testen, zoals groot volume 3D-printen van gerecyclede kunststoffen, digital twinning, robotic frezen en 3D-printen van beton met vezels en biocirculaire materialen. Bovendien hebben we de kennis om het proces te doorlopen. Maak daar gebruik van!”

Meer informatie?
Ben je benieuwd welke Pilot Cells 3D Makers Zone heeft en wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Of heb je een plan voor een project dat je wil laten testen? Mail Peter van den Bosch via peter@3dmz.nl