Apto Architects, Studio More Than Layers, en 3DMZ hebben de handen ineen geslagen om voor het nieuwe kantoorpand van SADC een nieuwe stamtafel te ontwerpen en produceren.

Apto Architects, bekend om hun vooruitstrevende ontwerpen, tekende het concept voor de stamtafel. De uitdaging was om niet alleen een functioneel meubelstuk te ontwerpen, maar ook een esthetisch verantwoord statement te maken binnen de moderne zakelijke omgeving. Studio More Than Layers vervulde een cruciale rol door, naast de projectmanagement van dit designtraject op zich te nemen, ook het creatieve ontwerp te vertalen naar een 3D-printbaar model. Hierbij kwam hun expertise in het spel om ervoor te zorgen dat het ontwerp niet alleen visueel aantrekkelijk was, maar ook technisch haalbaar voor productie met geavanceerde 3D-printtechnologie. Uiteindelijk nam 3DMZ het stokje over en bracht het ontwerp tot leven met behulp van de XL Robotarm 3D-printer. Deze geavanceerde technologie maakte het mogelijk om de benodigde elementen van de stamtafel op een efficiënte en precieze manier te produceren, waardoor het eindresultaat een perfecte symbiose van design en technologie werd.

Materiaal

Het geraamte van de tafel is vervaardigd van hout en vervolgens aangekleed met de 3D-geprinte elementen met het materiaal van Vibers. Vibers staat bekend om het gebruik van een bijzonder en duurzaam materiaal in hun producten: olifantsgras, ook wel bekend als Miscanthus. Olifantsgras is een snelgroeiende, overblijvende grassoort die van nature voorkomt in warmere klimaten, maar ook hier in Nederland wordt wordt geteeld. Het heeft enkele opmerkelijke eigenschappen die het tot een interessant en duurzaam materiaal maken:

  1. Snelgroeiend: Olifantsgras staat bekend om zijn snelle groeisnelheid. Het kan binnen één groeiseizoen tot wel drie meter hoog worden. Dit maakt het een efficiënte en hernieuwbare bron.
  2. Duurzaam: Het gewas vereist minimale input van meststoffen en pesticiden, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Het kan gedijen op marginale grond die niet geschikt is voor voedselproductie.
  3. CO2-opname: Tijdens de groei neemt olifantsgras aanzienlijke hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) op. Dit draagt bij aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk van producten die gemaakt zijn van dit materiaal. De CO2 blijft daarom ook opgeslagen in de 3D-geprinte objecten, zoals deze designtafel.
  4. Veelzijdigheid: Vibers voegt olifantsgrasvezels toe aan bioplastics en het materiaal kan worden toegepast in verschillende producten, waaronder verpakkingsmateriaal, biocomposieten en andere duurzame product

        

 

Eindresultaat

Het eindproduct is niet zomaar een tafel; het is een symbool van synergie tussen creativiteit, duurzaamheid en geavanceerde technologie. Deze unieke 3D-geprinte tafel zal ongetwijfeld een gespreksonderwerp worden binnen de kantoren van SADC, waar het niet alleen functioneert als een praktisch meubelstuk, maar ook als een tastbaar bewijs van wat mogelijk is wanneer innovatieve geesten samenkomen.