Wat doe je als je een uniek loungemeubel zoekt voor je exporuimte? Dan bel je 3DMZ. Zo dacht Patronaat er ook over toen ze op zoek waren naar een bijzondere bank voor hun recent geopende club CLUB3. Voor de bovenste verdieping van het vernieuwde CLUB3 printten wij, in samenwerking met designstudio More Than Layers die het ontwerp verzorgde, Model.C3; een multi-inzetbare loungebank met golvende vormen. 

Ontwerper Merel van Loon vertelt over de totstandkoming van dit unieke designstuk.

CLUB 3 bank

 

Concept: een veelzijdige bank

Op feestjes vind je op een bank vaak meer mensen dan “de bedoeling” is. Een driepersoonsbank biedt ineens ruimte aan tien personen, omdat men ook op rug- en armleuningen klautert. Dit was het uitgangspunt voor de ontwikkeling van dit meubel. Ik wilde een bank ontwikkelen waar zoveel mogelijk mensen tegelijk comfortabel gebruik van kunnen maken. Omdat de bank in een expositieruimte moest komen te staan, vond ik het ook belangrijk dat je verschillende kanten van de ruimte kunt bekijken. 

De ene kant van Model.C3 biedt traditionele zitruimte, de andere kant heeft een ondersteuning op bar-hoogte, waar je tegenaan kunt leunen. Het golvende ontwerp van Model.C3 maakt dit op een esthetisch aantrekkelijke manier mogelijk. Conventionele technieken en materialen zoals hout of plaatmateriaal, zijn niet eenvoudig te gebruiken voor zo’n golvend ontwerp. Dat is met 3D-printen geen enkel probleem: je kunt er letterlijk alle kanten mee op. 

CLUB3 bank

Ontwerp: golvende vormen

Het ontwerpen van een designmeubel bij More Than Layers begint met verschillende schetsen. We wisten van tevoren dat het meubel in de expositieruimte van CLUB3 moest komen te staan en hoe deze ruimte eruit ziet. Dit kon ik direct meenemen in het ontwerp: wat voor object en vorm past in de ruimte? Ik tekende verschillende zitprofielen en hoogtes, zoals een poef, stoel en een dubbelzijdige stoel. 

Op basis van deze schetsen heb ik een configurator gemaakt in Grasshopper. Daardoor maak je automatisch diverse configuraties op basis van de ingevoerde profielen. In korte tijd genereer je zo veel verschillende basisvormen voor je meubel. De drie configuraties die ik het best in de ruimte vond passen, heb ik geoptimaliseerd in Rhino 3D. Ik heb de vormtaal verder uitgewerkt, de zitprofielen vloeiender in elkaar laten overlopen en meer golven toegevoegd. 

CLUB3 koos het uiteindelijke ontwerp. Daarna heeft een van de andere designers het ontwerp voor de binnenkant gemaakt. Dit bestaat uit verschillende ribben die de bank genoeg stevigheid geven om daadwerkelijk plaats te kunnen bieden aan meerdere personen. Door dit ontwerp zijn de oppervlakten én de ribben van de loungebank maar acht millimeter dik. Met 3D-printing gebruik je normaliter al veel minder materiaal omdat er slechts materiaal wordt geprint waar dat noodzakelijk is. In dit ontwerp hebben we de hoeveelheid materiaal nog verder kunnen reduceren, mede door het ontwerp van de binnenkant.

Eerste ontwerpen door Merel van Loon

Print: alle kanten op

De golvende vormen van de loungebank gaan alle kanten op; het ontwerp golft naar boven, beneden, links en rechts. Bovendien is de bank op zichzelf ook niet recht, de gehele bank heeft een natuurlijke, golvende vorm. De segmenten van de bank moesten dus non-plenair, onder een steeds grotere hoek geprint worden. 

Met een traditionele 3D-printer, die in evenredige horizontale lagen print, krijg je dit niet voor elkaar. Daarom hebben we gebruikgemaakt van onze XL robotarm, aangestuurd door de nieuwe software van Adaxis, die print in verschillende richtingen mogelijk maakt. 

De industriële robot 3D-printers printte non-plenair de vaak uitdagende sierlijke vormen van de bank uit. Er werd bij deze 3D-printopdracht dus goed gebruik gemaakt van de verschillende assen op de robot.

Model.C3 is geprint in negen aparte delen. De onderdelen zijn zo opgedeeld dat elk deel in een werkdag te printen was. Naast dat het printen in aparte delen praktisch noodzakelijk was, biedt dit een extra voordeel. Op deze manier is de loungebank multi-inzetbaar. Je kunt de bank op verschillende manieren opstellen en ervoor kiezen om bijvoorbeeld niet alle delen tegelijk te gebruiken. Zo kun je de bank op een clubavond in z’n geheel gebruiken, maar heb je de mogelijkheid om maar de helft van de bank op te stellen tijdens een expositie.

 

Designer Merel van Loon op haar ontwerp het Model.C3

 

Materiaal: de nieuwe generatie en duurzaam 

Wat Model.C3 ook bijzonder maakt is het materiaal waarmee de loungebank gemaakt is. Voor dit project werkten wij samen met LyondellBasell. Een van hun nieuwste materialen is Beon3D, bestaande uit polypropyleen (PP) in combinatie met een glasvezel en specifiek ontwikkeld voor 3D-printdoeleinden. Beon3D is een veelzijdig en ijzersterk materiaal en wordt veel gebruikt voor producties in de transport, industrie en bouw. Het is duurzaam materiaal dat krasvast en vlek- en hittebestendig is. Ook is het goed recyclebaar. Omdat het materiaal zo maatvast is, werkt het heel goed voor non-plenaire 3D-prints met robotarmen. In vergelijking tot andere materialen die bestaan uit PP met glasvezel, voelt Beon3D zachter aan en is het oppervlak mooi glad. Dit maakt het uitermate geschikt voor het printen van meubelstukken. Ook is het mat qua kleur, wat zorgt voor een strakke uitstraling. 

 

Model.C3

De volledig 3D-geprinte bank in de Exhibition Area van CLUB 3

 

Bekijk Model.C3 bij CLUB3

Wil je de loungebank live bewonderen? Dit kan op de bovenste verdieping van de nieuwe nachtclub CLUB3 in Haarlem. De club bestaat uit drie verdiepingen; een nachtclub op de begane grond, daarboven een Boiler Room voor intieme DJ-sets en de expositieruimte op de derde laag. Pak een moment van rust tijdens je clubavond, geniet van inspirerende kunst en maak een praatje met medebezoekers op Model.C3.

Over designstudio More Than Layers

More Than Layers (MTL) staat aan de voorhoede van baanbrekend design in additive manufacturing / 3D-printing. Het computational design bureau levert expertise die nodig is aan ontwerpers, bedrijfseigenaren en professionals uit de industrie om grootschalige 3D-printprojecten te realiseren. MTL werkt met toewijding aan het omzetten van creatieve ideeën en concepten in praktische, schaalbare ontwerpen. Met een focus op het vereenvoudigen van complexe ontwerp- en productieworkflows, biedt More Than Layers begeleiding voor elke ontwerpfase om ervoor te zorgen dat innovatie wordt gekoppeld aan de haalbaarheid van de productie. MTL is een studio voor degenen die de grenzen van digitale fabricage in ontwerp willen verleggen.

Binnenkort zijn de eigen design (meubel)stukken van More Than Layers via de webshop verkrijgbaar.