3DMZ en BouwLab hebben in opdracht mogen meewerken aan een tentoonstelling over bouwen met hennep als bouwmateriaal.

Onder de naam ‘Everything made from Plastic can be made from Hemp’ opende Architectuur- en designbureau Site Practice een expositie over hennep als bouwmateriaal. Tijdens de opening ging Site Practice in gesprek met architecten, ontwerpers, bouwers en projectontwikkelaars over de uitdagingen van de omslag naar biobased bouwen.

De veelzijdigheid van hennep als bouwmateriaal van de toekomst

In het licht van de urgente klimaatproblematiek en de noodzakelijke materiaaltransitie, heeft Site Practice de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van hennep als nieuw, biobased bouwmateriaal. Zo is onder meer in de Tolhuistuin Amsterdam een kijktuin aangelegd die de groei van industriële hennep laat zien. De tentoonstelling Everything made from Plastic can be made from Hemp belicht dit veelzijdige archiefonderzoek naar hennep als grondstof voor de maak- en bouwindustrie. 3DMZ printte verschillende kozijnelementen in een biokunststof met hennepvezel.

Materiaal hennep

Hennep kan in slechts 100 dagen tot 4 m hoog groeien zonder schadelijke pesticiden. Het fungeert daarbij als bodemzuiveraar maar is tevens geschikt als wisselteelt in de landbouw. Zowel fijne als grove hennepvezels zijn te verwerken tot grondstoffen. Vooral in de bebouwde omgeving heeft hennep als bouwmateriaal een positieve impact op het binnenklimaat, bovendien bezit hennep brandwerende en luchtvochtigheid-regulerende eigenschappen.

De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met Caspar Frenken en architect Anna Zań en wordt ondersteund door Dunagro Hemp Group, De Vries Houtbewerking, 3D Makers Zone, Hempwood Nederland en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.