Vandaag ging de 3D Makers Zone de volgende fase in. Een jaar geleden vond de opening van 3D Makers Zone – Metropoolregio Amsterdam plaats. Dit is niet onopgemerkt gebleven en de 3D Makers Zone heeft een succesvol eerste jaar achter de rug met vele nieuwe opdrachten van klanten, nieuwe partners, veelbelovende innovatietrajecten en innovatieve evenementen.

Vandaag, vrijdag 17 maart kreeg de 3D Makers Zone officieel de status van Smart Industry-fieldlab overhandigd. Een erkenning dat er in de 3D Makers Zone wordt gewerkt aan een nieuwe industriële revolutie.

Wat is een fieldlab?
Smart Industry-fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Ook versterken ze verbindingen met onderzoek, onderwijs en beleid op een specifiek Smart Industry-thema. Sommigen hebben een regionale focus, anderen een nationale of zelfs Europese focus. Vandaag was er vanaf 12 uur een fieldlab-bijeenkomst waar alle fieldlabs uit Nederland waren uitgenodigd voor coördinatieoverleg. Daarna gingen de deuren open voor alle maak-, infrastructuur- en onderhoudsbedrijven die laagdrempelig en zonder investeringsrisico’s willen innoveren.

Smart 3D-printing, een combinatie van verschillende nieuwe technologieën
Als fieldlab staat de 3D Makers Zone klaar om het bedrijfsleven ten dienste te staan met slimme combinaties van robots, 3D-printers (van extreem precieze tot groot volume en beton), emerging materials, sensortechnologie, Internet of Things en andere smart technologies. Zo kunnen we economische groei, nieuwe banen, slimme werknemers, knallende startups en nieuw elan bij bestaande bedrijven creëren.

Het ministerie van Economische Zaken roept het bedrijfsleven op om vandaag nog te beginnen met smart technologies. Deze nieuwe technologieën staan tot ieders beschikking in de proeftuin die fieldlab heet.

Willem Vermeend gaf bij aanvang van het programma een aftrap en vertelde over de noodzaak voor de Nederlandse industrie om sneller te innoveren door zich bij proeftuinen (fieldlabds) onder te dompelen in Smart Industry-toepassingen in open innovatie.

Vervolgens vond er een paneldiscussie plaats met verschillende partijen van de overheid, onderwijs en bedrijfsleven. De conclusie was dat er haast is geboden maar dat er hoop is. Het kersverse Smart Industry-fieldlab 3D Makers Zone staat klaar en heeft dankzij haar partners in het onderwijs (MBO, HBO en WO) en het bedrijfsleven tal van oplossingen paraat waarmee bedrijven binnen een fractie van de tijd die het ze normaal zou kosten grote stappen kunnen maken met nieuwe en slimme productie- en onderhoudsmethoden.