De plastic soep in de oceanen komt grotendeels van rivieren, kanalen en sloten die op zee uitkomen. Student Rinze de Vries bedacht een oplossing om dit plastic uit het water te vissen: het visvriendelijke scheprad.

Is er na Boyan Slat nog een Nederlandse whizzkid met een ingenieuze oplossing voor de plastic soep in de oceanen opgestaan? Rinze de Vries (31) is hard op weg met zijn idee voor een visvriendelijke manier om plastic afval in rivieren en kanalen af te vangen met behulp van het oud-Hollandse scheprad. In december won de student technische bestuurskunde aan de TU Delft een prijs van 4000 euro van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, en nu helpt datzelfde waterschap hem om zijn oplossing in de praktijk te testen.

Foto: © Maartje Geels

Lees het volledige artikel in Trouw