PWN is het eerste drinkwaterbedrijf dat blockchain inzet voor het voorraadbeheer van haar assets. Dankzij blockchain kan een PWN-monteur via een app een watermeter volgen van het logistiek centrum tot aan de installatie bij de klant thuis. Via de app wordt er op de achtergrond een koppeling gemaakt met de blockchain, waarin verschillende soorten informatie wordt vastgelegd. Daardoor is er altijd inzicht in de juiste data. Samenwerking in de keten heeft PWN er inmiddels van overtuigd dat blockchain-technologie veel voordelen kan bieden voor haar processen.

 Nieuwe technologieën verkennen

Innovatiemanager Suze van der Meulen: “Het idee om blockchain-technologie in te zetten voor ons voorraadbeheer is eigenlijk ontstaan tijdens een inspiratiesessie. Dat was de aanleiding voor een masterclass bij onze samenwerkingspartner 3D Makers Zone. De samenwerking met 3DMZ biedt ons als drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder de mogelijkheid om te verkennen of nieuwe technologieën, zoals sensortechnologie of 3D printing, toepasbaar zijn in onze processen. “Tijdens die masterclass hebben we verschillende blockchain-toepassingen bekeken in relatie tot onze processen. Daar kwamen twee veelbelovende ideeën uit, die we vervolgens uitgewerkt hebben tijdens een makathon. Dat is een 3-daagse snelkookpan waar we met leerlingen, studenten, experts, maar ook bijvoorbeeld start-ups ideeën ontwikkelen tot een ‘prototype’.

Omdat het idee er zeer veelbelovend uit zag, is er een versnellingsteam samengesteld, dat bestond uit medewerkers van PWN, organisatieadviesbureau Accenture, 3DMZ en Axionomic(de blockchain-innovatietak van 3DMZ). Samen werkten zij het concept verder uit tot een mobiele app.De app is vervolgens gepresenteerd aan de Innovation Board van PWN, een intern platform dat in het leven is geroepen om goede ideeën van medewerkers te helpen realiseren. De innovation Board gaf opdracht om door te gaan waardoor de haalbaarheid uiteindelijk aangetoond kon worden. Vervolgens werd er naar schaalbaarheid gekeken: is blockchain-technologie ook toepasbaar voor andere assets?

Aanboorzadel

In de volgende fase heeft het versnellingsteam de handen ineen geslagen met belangrijke stakeholders als Pipelife (producent van kunststofleidingsystemen) en aannemers Van Baarsen en C. Ris. Uit deze samenwerking bleek dat via blockchain óók de weg van een aanboorzadel, die gebruikt wordt om een aftakking in buizen te maken, kan worden gevolgd.

 Veel voordelen

“Door deze onconventionele manier van werken aan een idee hielden we niet alleen de vaart in het project, maar creëerden we gaandeweg ook draagvlak voor de app bij onze stakeholders. Door directe betrokkenheid, zien zij met eigen ogen de mogelijkheden,” aldus Suze. De app is uiteindelijk verder uitgebouwd door Accenture en software bedrijf MoreApp en is via de blockchain gekoppeld aan het SAP-systeem van PWN, het systeem dat belangrijke informatie van verschillende afdelingen samenbrengt. Daarmee is bewezen dat de meta-data van een watermeter-plaatsing automatisch kan worden verwerkt. “Dit is al winst voor PWN. Het zou fantastisch zijn als we blockchain kunnen toepassen voor ons assetbeheer in de hele keten. “We zijn in ieder geval weer een stap dichterbij!”