Ruim 720 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Haarlem maakten op 24 januari een reis door de werelden van techniek tijdens de 4e editie van de Techniekdag Haarlem. En het dak ging eraf in de loods van 3D Makers Zone! Alle kinderen gingen vol energie aan de slag met tech workshops van bedrijven en technische scholen uit de regio.

Een technisch beroep staat garant voor een baan
Een leven zonder techniek is niet voor te stellen. Het maakt ons leven zoveel makkelijker. En de technologie blijft zich in rap tempo ontwikkelen. Met het promotie-evenement techniek (PET) willen we kinderen laten zien hoe breed en leuk techniek is. En dat is hard nodig, want op dit moment zijn er in Noord-Holland bijna 2000 openstaande vacatures in de techniek en ict.

Op reis door 7 werelden van techniek
Om kinderen te laten ervaren dat techniek en wetenschap overal in onze samenleving aanwezig zijn, toonden wij op 24 januari 2020 de zeven verschillende werelden van techniek bij de 3D Makers Zone in Haarlem. Er zijn zoveel opleidingen en beroepsmogelijkheden, dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is er een indeling gemaakt in ‘7 werelden’, die elk weer een heel ander facet van techniek bestrijken. De werelden variëren van ‘Wonen, werken en Verkeer’ en ‘Voeding en Natuur’ tot ‘Media, Digitaal en Entertainment’. Door het zo breed in te steken hopen we uiteenlopende talenten bij kinderen aan te spreken.

Techfun workshops in nieuwe en traditionele techniek
Het was een leuk en leerzaam tech festival waarbij leerlingen samen aan de slag gingen met een aantal van deze zeven werelden; in een drietal workshops rondom techniek en technologie. Hoe werkt programmeren of hoe zorg je ervoor dat de schakeling van een lamp werkt? Hoe werkt zonne-energie? Of backstage in de wereld van installatietechniek en transport en logistiek. Autootjes maken die rondrijden op zonne-energie bij autotechniek. En ook de klassieke techniek zoals timmeren, zagen of lassen ontbrak niet en er werd dan ook druk geknutseld.

Dank aan techniek bedrijven en technische scholen in de regio
Zoals ieder jaar hielpen studenten van het Nova College in Haarlem een handje mee. Zij ondersteunden de workshopgevers en hielpen de kinderen bij de diverse workshops. Deze workshops werden verzorgd door bedrijven en technische scholen in onze regio: Sterrencollege, PWN, Haarlem College, Spaarnelanden, Maritiem College, Rode Kruis, Technisch College Velsen, Van der Heide Bouw, Ichthus Lyceum, Vitasys, Installatiewerk Noord-Holland, OTIB, Heijmans en Bouwmensen Midden-Holland. De leerlingen krijgen daarmee een goed beeld van het techniekaanbod in het voortgezet onderwijs en de mogelijkheden in het beroepenveld later.

Kortom het was behalve een zeer inspirerende dag ook een waardevolle aanvulling ter ondersteuning van hun keuze naar het voortgezet onderwijs!

Foto’s: Onno van Middelkoop