Tijdens de virtuele editie van het BouwLab Live! event – “De Houten Eeuw” werd het Shared Flexible Factory concept gepresenteerd. Dit is een visie van BouwLab waarbij een goed uitgekiend digitaal ontwerp- en productieproces de woningbouw radicaal kan versnellen. Door zowel ontwerp als productie in één digitaal proces te integreren komen er “kant-en-klare” woningen uit de fabriek gerold. Dit biedt niet alleen een oplossing voor de huidige hoge woningnood, maar is ook winst voor elke schakel in de productieketen. BouwLab legde de eerste basis, wie ontwikkelt en doet met ons mee?

Jarenlang is er te weinig gebouwd. Daardoor hebben we nu een groot tekort aan woningen. Er ligt een stevige bouwopgave om voor 2030 één miljoen betaalbare woningen te bouwen. Niet alleen arbeid en grondstoffen zijn schaars, de bouw moet ook zorgen voor een lagere milieu-impact door stikstof en CO2 te reduceren. En dat alles voor dezelfde prijs. De noodzaak is hoog om sneller, goedkoper en slimmer te bouwen. Hoe krijgen we dit voor elkaar? BouwLab R&Do is opgericht om nieuwe innovaties en technische mogelijkheden te onderzoeken en direct laagdrempelig toepasbaar te maken binnen de bouw. In de afgelopen maanden heeft een team van BouwLab hard gewerkt aan het Shared Flexible Factory concept. We zijn overtuigd dat dit model een positief effect op de bouw van woningen kan hebben.

Gestandaardiseerde productie voor unieke locaties en woningen
Elke locatie is uniek, dus ook het ontwerp voor die locatie. Hoe kun je dit toch aanpassen in een gestandaardiseerde productie? Wat kan de bouw bijvoorbeeld leren van andere industrieën zoals de auto-, vliegtuigbouwers en softwareontwikkelaars? Bij deze industrieën ligt de aandacht veel meer op de voorkant van het proces en op digitalisering en industrialisering.

Shared Flexible Factory
Een oplossing voor deze gestandaardiseerde productie is mass customized production. Met dat uitgangspunt kun je via parametrische ontwerpen, AR/VR en digital twins naar gerobotiseerde productie binnen één integraal proces. Deze geïntegreerde aanpak borgt dat het ontwerp niet alleen aansluit bij de mogelijkheden van de locatie, maar direct inzicht geeft in de haalbaarheid ervan. Alle financiële en bouwkundige consequenties worden meteen zichtbaar. Ook worden alle ketenpartners vanuit dit ontwerp geïnformeerd. Hierdoor zijn productie, logistiek en assemblage op locatie naadloos op elkaar afgestemd. Optimale ontwerp vrijheid en minimale milieu impact tegen minimale faalkosten!

Join BouwLab!
Op basis van de eerste reacties uit BouwLab Live! wordt het Shared Flexible Factory concept verder ontwikkeld. Zo komen we steeds een stap dichter bij de realisatie van een eerste prototype. Heb je een idee en/of wil je meedenken met dit initiatief? Stuur dan een mail naar rob@bouwlab.com of bel met Rob Buren op: 06 5166 3569. Pionieren kun je nu eenmaal het beste in teamverband!