Wat maakt een vierdejaars student Industrial Design Engineering van de Hogeschool van Amsterdam als afstudeeropdracht? Een 3D geprinte barkruk van gerecyclede biervaten! Casper Groot onderzocht tijdens zijn stage bij 3D Makers Zone hoe je een reststroom kunt recyclen met gebruik van een nieuwe productietechniek. En met een prachtig circulair designobject als eindresultaat!

Onderzoeksvraag: Welke gebruiksproducten kun je met een reststroom en robotarm produceren?

Casper heeft tijdens zijn stage de mogelijkheden onderzocht om een reststroom, in dit geval kunststof biervaten van het bedrijf KeyKeg, te recyclen door middel van 3D printen. En maakte hierbij vooral gebruik van de robotarm die 3D Makers Zone in huis heeft. Deze robotarm is uitgevoerd met een pellet-extruder waarmee je unieke grootschalige 3D printproducten van kunststof granulaat kunt maken. Omdat 3D Makers Zone graag wil inspelen op het recirculeren van gebruikte grondstoffen in nieuwe producten is Caspers afstudeerproject gekoppeld aan het bedrijf KeyKeg.

KeyKeg produceert kunststof single-use bierfusts en wil haar productie binnen 5 jaar 100% circulair maken. Op dit moment wordt de reststroom van bruin PET nog vermalen en verbrand. Het bedrijf is geïnteresseerd in producten gemaakt van het restmateriaal die ze kunnen gebruiken bij de evenementen of festivals die het bedrijf organiseert.

Materiaalonderzoek
Tijdens het onderzoek is contact geweest met verschillende kunststofexperts over de kunststofeigenschappen, materiaalbehandelingen en additieven. Veel materiaaleigenschappen, printinstellingen en toepassingen moesten echter op experimentele wijze worden onderzocht omdat hier nog te weinig informatie over te vinden is. Deze tests zijn bij 3D Makers Zone uitgevoerd met verschillende opstellingen, printinstellingen, materiaal samenstellingen en andere variabelen.

Ontwerp assortiment creatieve designobjecten
Casper heeft binnen de onderzochte beperkingen en mogelijkheden een breed assortiment producten ontworpen. Hieruit is één ontwerp gekozen om met de robotarm 3D te printen, de barkruk. Dit eindproduct is overkoepelend voor het hele onderzoek.

Maar het definitieve ontwerp van de barkruk en de productiewijze staan bovendien voor:

– Een product dat mensen kan stimuleren of activeren mee te werken aan een circulaire economie
– Een product dat eenvoudig aan te passen is naar wens van de klant of gebruiksomgeving
– Een product dat met het ook op de toekomst in grote aantallen autonoom kan worden geproduceerd
– Een productietechniek die capabel is om ook andere reststromen te recirculeren
– Een product dan is gecreëerd uit 100% gerecycled materiaal
– Inzichten waardoor het scala van productie mogelijkheden van deze nieuwe techniek is vergroot
– Inzichten op het gebruik van materialen en combinaties van materialen

 

Leren door te experimenteren & te DOEN
Casper vertelt dat hij in andere ontwerptrajecten vaak te afwachtend is geweest richting de ‘maak’ of ‘realisatie’ fase door zijn perfectionisme richting de eerste fysieke modellen. Dit wilde hij verbeteren tijdens deze afstudeerstage. Hij zegt: “Mede door het enthousiasme vanuit de medewerkers van 3DMZ is dit beter gelukt dan ik had verwacht. Door niet vast te lopen in mijn gewoonlijke valkuil kon ik goed aan mijn plan van aanpak houden. De praktische experimenten gingen vaak fout maar ik heb het idee dat ik juist hierdoor grote stappen kon zetten. De vraagstukken werden hierdoor namelijk vaak veel doelgerichter.”

Afstuderen tijdens een pandemie
We vroegen Casper wat zijn ervaring was van stagelopen tijdens de coronaperiode. Casper: “Het afstuderen tijdens de pandemie is natuurlijk anders dan het zou zijn zonder de huidige crisissituatie. Bij 3D Makers Zone was er echter gelukkig altijd de mogelijkheid om op locatie te werken en hier heb ik dan ook veel gebruik van gemaakt.”

Met deze afstudeerstage bij 3D Makers Zone sloot Casper zijn opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam succesvol af. Jeroen Veger gaf Casper als bedrijfsbegeleider vanuit 3DMZ de vrijheid om het afstudeertraject bijna compleet zelf vorm te geven. Nick Visser hielp hem bij de vele materiaaltests. Casper succes & plezier in je verdere carrière!

Interesse in een (circulair) materiaal- of haalbaarheidsonderzoek @3DMZ Creative Lab?
Met onze eigen designers en industriële 3D-printers maken we creatieve designobjecten. Vaak in 100% recycled plastic. Samen met klanten en partners onderzoeken we in verschillende trajecten om een afvalstroom om te zetten tot nieuwe producten die waarde toevoegen. Neem contact met ons op voor meer info en/of kom langs bij 3D Makers Zone en bewonder het mooie ontwerp made by Casper!