Merel van Loon, designer bij 3DMZ en BouwLab, heeft voor het circulaire overgehevelde pand bij BouwLab (Circulaire BouwLab Experience) een parametrische design voor een muur ontworpen. Dit parametrische model is vervolgens door een metselrobot steen voor steen in elkaar gezet. Parametrisch ontwerpen is een proces waarbij op basis van data of verbanden tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. Voor de bouw biedt dit veel nieuwe designmogelijkheden. Tijdens het ontwerpen van de muur moest er rekening gehouden worden met het zwaartepunt vertelt Merel. “De stenen moeten uiteraard op de juiste manier worden opgebouwd om te zorgen dat de muur ook echt rechtop blijft staan’’. 

Het ontwerp van de parametrische muur

De muur is geproduceerd door een partner van BouwLab R&Do, namelijk Stack3D-Prefab Brickwork. Met een robotarm worden de stenen op de millimeter nauwkeurig gelegd volgens het parametrische model en worden de stenen met elkaar verlijmd. Het werken met deze robotarm heeft als voordeel dat er zeer weinig mankracht nodig is, de stenen op een zeer nauwkeurige manier kunnen worden gelegd en de productie ’s nachts door kan draaien. Na de productie zijn de muren in acht losse stuks naar onze locatie in Haarlem gebracht. Ze zijn zo geproduceerd dat deze als een soort ritssluiting aan elkaar gemonteerd kunnen worden. De parametrische muur zal onderdeel worden van het circulair overgeheveld pand van de Circulaire BouwLab Experience en zal dienst doen als spectaculaire en decoratieve voorgevel. 

De muur in productie bij Stack3D

Strengpersgevelstenen
De stenen die gebruikt zijn voor deze muur zijn strengpersgevelstenen van VanDerSanden. Een mengsel van rivier- en Westerwaldklei vormt de basis hiervoor. De ruwe oppervlaktestructuur wordt door een technisch proces vóór het bakken van de steen gerealiseerd. De klei wordt door een mondstuk geperst. Zo ontstaat een streng van klei. Deze streng wordt vervolgens met een draadsnijder in stukken van baksteenformaat gesneden. Het mondstuk bepaalt de lengte en de breedte van deze moderne gevelsteen, de draadsnijder legt de hoogte vast. Strengpersstenen staan bekend om hun strakke uitstraling en uitgesproken kleuren en zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en gaan meer dan 100 jaar mee, erg duurzaam dus!

Plaatsing van de muur door Stack3D

 

Laatste steen wordt gelegd door Herman van Bolhuis