Cirkelstad is een landelijk netwerk voor koplopers op het gebied van circulariteit in de bouwsector. Wij zijn blij te kunnen melden dat 3D Makers Zone als fieldlab, op het gebied van 3D-printing, de samenwerking is aangegaan met Cirkelstad. Deelnemers aan dit netwerk zijn aannemers, onderhoudspartijen, adviseurs, woningcorporatie en diverse fabrikanten, die samen willen werken, leren en elkaar willen ontmoeten.

Met hun initiatief genaamd ‘Het Nieuwe Normaal’ streeft Cirkelstad ernaar om een eenduidige taal en nieuwe standaard te creëren voor circulair bouwen, dit alles in het kader van de forse ambitie van de Nederlandse overheid om Nederland circulair te maken tegen 2050.

Versnelling richting circulaire bouw
De bouwsector speelt een cruciale rol in het realiseren van de ambitie om Nederland circulair te maken. Echter, de vele verschillende definities van circulariteit hebben geleid tot een wirwar aan termen en begrippen die vaak voor verwarring zorgen. Om deze uitdaging aan te pakken en de transitie naar een circulaire bouweconomie te versnellen, heeft Cirkelstad ‘Het Nieuwe Normaal’ ontwikkeld.

‘Het Nieuwe Normaal’
Een eenduidige taal en nieuwe standaard: Met ‘Het Nieuwe Normaal’ wil Cirkelstad een gemeenschappelijke taal creëren die alle betrokkenen in de bouwsector kunnen begrijpen en gebruiken. Dit helpt om misverstanden en ruis te verminderen die vaak ontstaan door de vele verschillende interpretaties van circulariteit. Door een eenduidige taal te hanteren, wordt het gemakkelijker om kennis te delen, samen te werken en gezamenlijke doelen na te streven.

Daarnaast streeft Cirkelstad naar het vaststellen van een nieuwe standaard voor circulair bouwen. Deze standaard zal dienen als richtlijn voor de implementatie van circulaire principes in de bouwpraktijk. Door een gezamenlijke standaard te ontwikkelen, kunnen bouwprofessionals beter inspelen op de uitdagingen van circulariteit en effectievere oplossingen implementeren.

Als fieldlab op het gebied van 3D-printing heeft 3D Makers Zone zich bij Cirkelstad aangesloten om de krachten te bundelen en gezamenlijk te werken aan circulaire innovaties in de bouwsector. 3D-printing biedt namelijk aanzienlijke mogelijkheden om de bouwprocessen te verduurzamen en materialen efficiënter te gebruiken. Door samen te werken met Cirkelstad kunnen ze hun expertise en kennis delen en bijdragen aan de ontwikkeling van ‘Het Nieuwe Normaal’.