De Smart Industry Fieldlabs fungeren als een brug tussen kennisinstellingen en bedrijven, waar open innovatie plaatsvindt. Ze evolueren ook tot incubators, waar projecten worden omgezet in start-ups. 3D Makers Zone loopt voorop in deze ontwikkelingen en heeft zich ontwikkeld van 3D-printspecialist naar expert in digitale productie en digitale supply chain voor het MKB-maakbedrijf. Het project ‘Fieldlab 2.0′ en de financiering van EFRO bieden 3DMZ de mogelijkheid om dit proces te versnellen en uit te breiden.

De innovatieve meerwaarde van 3DMZ ligt in thema’s en technologieën zoals digitalisering, circularisering, IoT, 3D-ontwerp, printing, scannen, data delen, AI, ML, blockchain, AR/VR/MR en sensoring. 3DMZ ondersteunt voornamelijk de toepassing van deze technologieën, met aandacht voor skillsontwikkeling en in een cross-sectorale context. De inspirerende fysieke omgeving van 3DMZ motiveert mensen om in actie te komen, wat het doel van fieldlabs is. Echter, het behouden van relevantie voor innovatietrajecten vereist voortdurende investeringen en aandacht. Daardoor worden projectideeën regelmatig omgezet in nieuwe bedrijven, waardoor 3DMZ steeds meer een rol als incubator vervult.

De concurrentiepositie van de regionale maakindustrie wordt beïnvloed door kostenbesparend gebruik van productiemiddelen en een efficiënt grondstof- en energieverbruik. Het vermogen van het regionaal gevestigde toeleverende MKB in de maakindustrie om te voldoen aan de veranderende vraagstukken van producenten en hun kennis van nieuwe technologieën en verdienmodellen zijn bepalend voor hun concurrentiepositie.

Hoewel Smart Industry-technologieën aanzienlijke voordelen bieden, zoals verminderde downtime, verhoogde arbeidsproductiviteit en lagere productie- en kwaliteitskosten, blijven producenten en ketenpartners beperkt in het grootschalig implementeren van Smart Industry in hun processen. De komende jaren zal 3DMZ veel bedrijven kunnen helpen bij deze uitdaging.