Circulaire Bouwlab Update
Zoals jullie wellicht al eerder gelezen hebben zijn we met verschillende partijen bezig met de Circulaire BouwLab Experience, wat bestaat uit een circulair overgeheveld pand met aanvullende duurzame elementen die er aan zullen worden toegevoegd. Het doel is om het gebouw uit zoveel mogelijk innovatieve, duurzame (liefst circulaire) elementen te laten bestaan. Het pand is immers gered van de sloop en door verschillende partijen op de locatie van BouwLab weer heropgebouwd. Er worden op dit moment grote stappen gemaakt in de bouw van dit circulaire overgehevelde paviljoen. De wanden van Voorbij Prefab B.V. zijn nu geplaatst. Deze wanden bestaan uit beton met een veel lagere CO2 footprint, tot maar liefst 44% reductie. De wanden kunnen in de fabriek worden voorzien van harde isolatie, die direct op het natte beton worden aangebracht. Een robot snijdt de isolatie met uiterste precisie en met zo klein mogelijk snijverlies om zo min mogelijk afval te creëren. 

Ook de kozijnen van VIANEN staan. VIANEN gelooft in hout. Door materialen als beton, kalkzandsteen of baksteen te vervangen door hout kan er gemiddeld tussen de 0,75 en 1 ton CO2 per kubieke meter worden bespaard. Bovendien is de energie die nodig is om hout te vervoeren minder groot dan de energie die de boom uit de atmosfeer gehaald heeft. Werken met hout is een slimme manier om energie te besparen, omdat hout zeer goed isoleert. 

Circulaire Bouwlab in aanbouw door JP VINK Bouw en Interieurbouw BV

Ook de tegels worden op maat gezaagd en in het nieuwe pand geplaatst.

De tegels worden op maat geslepen

De grondtegels worden op hun plek gezet

Verder is ook de parametrisch ontworpen muur geplaatst. Dit parametrische model is door een metselrobot van Stack3D-Prefab Brickwork steen voor steen in elkaar gezet. De muur bestaat uit strengpersstenen die bekend staan om hun strakke uitstraling en uitgesproken kleuren. Deze zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en gaan meer dan 100 jaar mee. Meer over dit ontwerp en de parametrisch, robotgemetselde muur lees je in dit artikel.

Plaatsing van de parametrische muur door Stack3D

 

Eindresultaat van de parametrische muur voor de Circulaire Bouwlab Experience